RS još čeka povrat dosuđenih 30 milijuna maraka

Autor: Poslovni.hr , 12. travanj 2022. u 07:46
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Po pravomoćnoj presudi Suda BiH, UIO je dužna platiti RS više od 15 milijuna maraka sa zakonskim kamatama.

Republika Srpska još čeka da joj Uprava za neizravno oporezivanje (UIO) BiH na temelju presude uplati 30 milijuna KM. Rok do kojeg bi trebala dobiti taj novac bliži se pa je zatražena i pomoć Vijeća ministara. No, rješenje problema još se nije našlo na dnevnom redu.

Po pravomoćnoj presudi Suda BiH, UIO je dužna platiti RS više od 15 milijuna maraka sa zakonskim kamatama. Prije četiri godine Republika Srpska je s računa UIO zaplijenila 4,7 milijuna maraka, pa je Sud BiH u nekoliko navrata odgađao izvršenje rješenja, a prema posljednjoj odluci, rok za naplatu tog duga pomaknut je na 11. lipnja ove godine.

”O ovom problemu više puta smo obavještavali Upravni odbor UIO i Vijeće ministara. Pojasnili smo im kakve je probleme izazvalo prisilno izvršenje spomenute sudske presude. S depozitnih računa tada je podignuto 1,4 milijuna maraka. Na tim računima nalazio se novac građana i pravnih osoba koje su polagale depozite prilikom uvoza automobila u BiH. Dakle, građani čekaju taj novac, a mi ga nemamo jer je oduzet”, rekao je za Glas Srpske načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević. Pojasnio je da nakon četiri godine UIO još uvijek ne može ispuniti svoju obvezu i vratiti novac građanima i pravnim osobama.

”Ljudi nas svakodnevno zovu i traže da im vratimo novac, a mi ga nemamo jer je zaplijenjen”, rekao je Kovačević. Također je naglasio da UIO nije trebao biti tuženik u ovom postupku.

”Proveli smo sve odluke koje je donio Upravni odbor. Nismo mogli provesti odluke koje Upravni odbor nije donio na vrijeme, jer nisu postojale”, rekao je Kovačević. Očekuje da će Upravni odbor UIO i Vijeće ministara u najkraćem mogućem roku donijeti odluku o načinu izvršenja navedene sudske presude.

”Očekujemo da će prije svega biti donesena odluka o povratu novca građanima i poreznim obveznicima koji na ta sredstva, koja su uplaćena kao polog u carinskim postupcima, čekaju nekoliko godina”, naglasio je Kovačević. Upravni odbor UIO je u nekoliko navrata pokušao riješiti ovaj problem, ali niti jedan od prijedloga nije bio odobren od entitetskih ministara financija.

Iz Ministarstva financija RS-a priopćeno je da su iskoristili sve mogućnosti da na osnovu pravomoćne sudske presude naplate oko 30 milijuna maraka s kamatama za izmirenje duga po osnovu raspodjele prihoda za 2009. i 2010.

”Pokušali smo postići i izvansudski dogovor o izmirenju obaveza s Ministarstvom financija FBiH, imajući u vidu da se radi o novcu koji je raspodjelom UIO pripao FBiH, a trebao je pripasti RS-u”, navodi se u priopćenju.

Međutim, ugovor o podmirenju obaveza nikada nije potpisan, iako je zamišljen tako da minimalno opterećuje proračun FBiH, a da se novac naplaćen blokadom računa UIO bude vraćen, rekli su za Glas Srpske u Ministarstvu financija. Istaknuli su da će od Suda BiH zahtijevati da se realizira pravomoćna izvršna presuda, a u suprotnom će se obratiti višim pravosudnim tijelima kako bi se ovaj problem riješio.

Iz Ministarstva financija RS-a podsjetili su da su u 2018. godini uspjeli naplatiti 4,7 milijuna maraka blokadom računa UIO, dok ostatak novca, unatoč pravomoćnoj presudi, nije uplaćen, jer je Sud BiH donio rješenje kojim se privremeno odgađa ovrha u rujnu 2018. godine te da se u kontinuitetu odgađa dalje izvršenje, zaključno s 11. lipnjem ove godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close