Robot ‘Gari’ za zdravije borovnice i veće prinose

Autor: Miroslav Kuskunović , 21. rujan 2022. u 07:00
U suradnji s 14 partnera iz EU, Institut BioSens i kompanija 'Zeleni hit' realiziraju projekt/Shutterstock

Platforma se trenutno testira u tri sektora od velikog ekonomskog značaja: grožđe (u Španjolskoj), uljana repica (u Finskoj) i borovnice (u Srbiji i Litvi).

Institut BioSens i kompanija “Zeleni hit”, uz podršku znanstvenih fondova Europske Unije, razvijaju sustav za digitalno vođenje proizvodnje borovnice.

U suradnji s 14 partnera iz Europe, Institut BioSens i kompanija “Zeleni hit” realiziraju projekat FlexiGroBots i razvijaju platformu za fleksibilne multi robotske sustave kako bi proces biljne proizvodnje u Europi bio automatiziran.

Kako se navodi u priopćenju, platforma se trenutno testira u tri sektora od velikog ekonomskog značaja: grožđe (u Španjolskoj), uljana repica (u Finskoj) i borovnice (u Srbiji i Litvi).

Dio platforme je i robot “Gari” koji će doprinijeti povećanju prinosa borovnice, a njega razvija tim sa Instituta BioSens.

“Sada smo otprilike stigli do polovice realizacije projekta, robot je testiran i operativan na terenu. Uz pomoć algoritma može da se navigacijski vodi kroz redove borovnica i opremljen je najnovijom tehnologijom za uzorkovanje zemljišta, prskanje biljaka i eliminiranje korova.

Na taj način, borovnice dobivaju sve ono što im je potrebno za uspješan razvoj. Kako se Srbija nalazi u povoljnom geografskom položaju, na krajnjem jugu umjerenog klimatskog pojasa i kod nas uspijeva slađi, sjeverni tip borovnice, poljoprivrednici imaju priliku da ostvare veću zaradu.

U povećanju prinosa, ali i smanjenju potrebe za manualnim radom, svakako im mogu pomoći digitalne tehnologije”, objašnjava Oskar Marko, s Instituta Biosens.

Multirobotska platforma, pored različitih robota na zemlji obuhvaća i bespilotne letjelice. Platforma će biti značajna ne samo zato što će zadovoljiti potrebe europskog poljoprivrednog sektora i kreirati robote primjenjive u različitim sektorima, već će omogućiti prikupljanje, integraciju i dijeljenje podataka važnih za inovativno unapređenje poljoprivrednog sektora i kreiranje politika u agraru.

Komentirajte prvi

New Report

Close