Rivian planira premašiti 150 zaposlenih u Beogradu

Autor: Poslovni dnevnik , 24. svibanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Centar za istraživanje i razvoj u Beogradu jedini je inženjerski centar tvrtke izvan SAD-a i Kanade, točnije izvan sjevernoameričkog kontinenta.

Tvrtka Rivian, američki proizvođač električnih vozila, planira do kraja prve, još uvijek tekuće godine postojanja, u svom beogradskom R&D centru imati 150 zaposlenih, rekao je za Netokraciju generalni direktor Rivianovog R&D centra Borko Lepojević.

Centar je počeo s radom krajem prošle godine, a u proteklih nekoliko mjeseci zaposleno je preko 50 ljudi. Centar za istraživanje i razvoj u Beogradu jedini je inženjerski centar tvrtke izvan SAD-a i Kanade, točnije izvan sjevernoameričkog kontinenta.

Srbija se pokazala kao “najbolji lokacijski izbor zbog dostupnosti talenata, njihove velike tehnološke raznolikosti, kao i dobrog omjera cijene i kvalitete rada”, tvrdi Lepojević.

Razvojni centri u Beogradu i Novom Sadu radit će na razvoju naprednih tehnoloških sustava, uključujući elektroniku vozila, električni pogon, sustave pomoći vozaču i razvoj digitalnog upravljanja.

Međutim, ovaj automobil se neće proizvoditi u Srbiji, ali njegova esencija hoće. “Naša vozila vidimo kao računala na kotačima. Mnogo je inovativne tehnologije u tim automobilima koju otkrivamo svaki dan.

Otvorili smo tehnološki centar u Srbiji kako bismo zaposlili talente s raznih sveučilišta i iz tehničke zajednice da rade na proizvodnju i inovaciju našeg softvera”, istaknuo je krajem prošle godine na otvorenju Rivianovog poslovanja u Beogradu Cindy Nikola, potpredsjednica tvrtke Rivian.

Rivian je proizvođač električnih tzv. “avanturističkih vozila” (kamiona i SUV vozila). Tvrtka Rivian osnovana je 2009. godine, a jedan od suvlasnika je i američki Amazon za čije potrebe proizvode električna dostavna vozila.

Tvrtka sa sjedištem u Kaliforniji poznata je po proizvodnji električnih kamioneta i SUV-ova, a u rujnu prošle godine je službeno objavila da otvara svoj R&D centar u Beogradu s namjerom zapošljavanja lokalnog tehničkog osoblja i inženjera iz automobilske industrije.

Komentirajte prvi

New Report

Close