RiTE Ugljevik isporučivat će struju Slovencima sve dok radi

Autor: Poslovni.hr , 31. siječanj 2024. u 21:59
foto: unsplash

Iz Ugljevika sve dok posluje prema Sloveniji će ići jedna trećina električne energije koju proizvodi

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić ocijenio je izuzetno važnim konačni dogovor o načinu izvršenja arbitražne odluke kojom je dogovoreno da će Rudnik i termoelektrana Ugljevik (RiTE) opskrbljivati ​​Sloveniju jednim trećine električne energije koju proizvodi sve dok posluje, kao i plaćanje financijske obveze od 67 milijuna eura.

“Uspjet ćemo ispuniti svoju obvezu iz arbitražne odluke”, rekao je Đokić, te zahvalio svim sudionicima dogovora i izrazio nadu da će se i preostala otvorena pitanja, kojih je nekoliko, također riješiti dogovorom u najboljem roku. mogući način.

Arbitražni spor

Đokić je prekjučer u Ugljeviku nazočio potpisivanju tri ugovora između Elektrogospodarstva Slovenije, Holdinga Slovenske elektrane i RiTE Ugljevik u vezi s arbitražnim sporom koji je trajao više od 15 godina, a odluka je prošle godine postala pravomoćna.

“Vlada Republike Srpske je zajedno s matičnom Elektroprivredom i kćerkom RiTE Ugljevik vrlo odgovorno pristupila razumijevanju sadržaja arbitražne odluke i bila u punoj koordinaciji oko vođenja pregovora između RiTE i Elektrogospodarstva Slovenije, uz razumijevanje. za obje strane”, ocijenio je Đokić. Važnim je naveo to što više nema brige za daljnje funkcioniranje RiTE, što je bio najvažniji cilj, te istaknuo razumijevanje u sustavu Elektroprivrede i načela solidarnosti pri provođenju odluke. Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović rekao je novinarima da će se trećina električne energije iz RiTE isporučivati ​​slovenskoj strani po cijeni koja je približna cijeni koju plaća matično poduzeće, a nikako tržišnoj.

Prema njegovim riječima, dosuđenih 67 milijuna eura Elektriprivreda Republike Srpske isplatit će u 14 polugodišnjih rata, uz kamatu od jedan posto.

67 milijuna

eura iznosi duig RiTE Ugljevika prema slovenskoj kompaniji

“Postoje još neke tvrdnje slovenske strane i o tome će se još razgovarati, ali mislim da smo riješili više od 90 posto problema i stvorili uvjete da u budućnosti radimo na nekim zajedničkim projektima u Republici Srpskoj”, rekao je Petrović. Dodao je da je dosadašnja suradnja sa Slovenijom bila dobra, jer su među najvećim kupcima električne energije od Elektroprivrede Republike Srpske.“Omogućili smo da RiTE Ugljevik ubuduće radi nesmetano, da Ugljevik dobije koncesijsku naknadu od 5 miliona KM godišnje, da radnici, dobavljači i izvođači imaju budućnost i da zadrže svoja radna mjesta”, rekao je Petrović. Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske nije prefakturirala problem građanima kroz cijenu struje, već se odrekla dijela dividende od Elektroprivrede na štetu građana koji taj finansijski problem ne osjećaju. Vršitelj dužnosti direktora RiTE Ugljevik Diko Cvijetinović kazao je da je potpisivanje ugovora sa slovenskom stranom veliki dan za ovo poduzeće, čime je riješen spor koji je trajao više od 15 godina.

“Sada smo sigurni da nastavak rada RiTE neće biti doveden u pitanje, a postoji razumijevanje s obje strane da se saradnja unaprijedi”, ocijenio je Cvijetinović.

Dio i u gotovini

Generalni direktor Holdinga Slovenske elektrane Tomaž Štokelj zahvalio je na lijepom prijemu i konstruktivnoj suradnji, istaknuvši kako ga posebno veseli što će nakon 30 godina započeti isporuka električne energije.

“Osim toga, dogovorili smo isplatu glavnice, obveze proizašle iz arbitražne odluke u iznosu od 67 milijuna eura sukladno odluci suda u Beogradu. Vjerujem da ćemo ovakvom pozitivnom suradnjom u narednim mjesecima riješiti i druga otvorena pitanja, ali i izgraditi poslovnu suradnju”, rekao je Štokelj.

Komentirajte prvi

New Report

Close