Rio Tinto ide dalje? I poslije obustave upisivali parcele i tražili nove radnike

Autor: Poslovni.hr , 17. listopad 2022. u 06:59
Foto: Amir Hamzagic/PIXSELL

Iako je premijerka Srbije Ana Brnabić objavila još 20. siječnja da je priča završena, prije 20 dana nositelj projekta za eksplotaciju litija otkupio jedno domaćinstvo.

Rio Tinto ipak nije otišao iz Srbije, a sudeći prema informacijama ekoloških udruženja nije prekinuo ni projekt eksploatacije litija iz Jadra iako je odlukom Vlade Srbije još 20. siječnja na taj problem trebalo staviti točku, piše dnevni list Danas. No, točka nije stavljena, tvrdi mještanin Gornjih Nedeljica Zlatko Kokanović. Više zarez, jer Rio Tinto, ističe, nije odustao i nema ni tu namjeru, a dokaz tome je, naveli su još ranije, i što je Rio Tinto i poslije 20. siječnja upisivao nove parcele u lozničkoj općini na svoje ime

Ne damo Jadar

“Prije 20 dana otkupili su domaćinstvo koje nije u zoni rudnika, već se nalazi na trasi brze prometnice. Sve je ukidanjem Uredbe od 20. siječnja trebalo biti završeno, ali jedino je provedena prenamjena zemljišta. Ono je iz građevinskog vraćeno u poljoprivredno”, kaže Kokanović iz Udruženja Ne damo Jadar dodajući da je 10. kolovoza gradska uprava izdala 45 rješenja za rušenje kuća koje su predstavljale ruglo, a da su oni i javnost o tome obaviješteni tek početkom listopada.

“Tražili smo od gradske uprave da ta rješenja budu dostupna javnosti i da nam dostave svu projektnu dokumentaciju, da izađe inspekcija na teren i utvrdi tko je dozvolio skidanje krova bez građevinske dozvole, ali i da nam kažu gdje će se odlagati građevinski otpad”, napominje Kokanović.

Dobili su odgovor da otpad planiraju odlagati na poljoprivredno zemljište u svom vlasništvu, koje, kako tvrdi, ne može biti deponij.

“Inspekcija nije izlazila na teren, a poslali smo dopis i Ministarstvu poljoprivrede da izađe na teren i utvrdi jer je dosta poljoprivrednih parcela koje se vode tako, a devastirane su i nisu privedene namjeni”, napominje.

U zoni u kojoj je trebao biti rudnik bilo je nekih 50 kuća od kojih nije prodano pet ili šest.

“Naše selo imalo je 200 domaćinstava, oni su kupili nekih 50 kuća u toj planiranoj zoni, ali ne može 50 domaćinstava odlučiti o sudbini ostalih 150. I ne samo to, nego i sudbinu 15 sela koja se nadovezuju na kompleks rudnika”, ističe Zlatko Kokanović.

Mještani nisu jedini uvjereni da Rio Tinto ne odlazi iz Srbije i ne prestaje s radovima na projektu zbog kog su prošle zime uslijedili masovni prosvjedi građana. Pokret “Marš sa Drine” i Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) uputili su zato i pismo premijerki Ani Brnabić s pitanjem nastavlja li Rio Tinto raditi na projektu eksploatacije litija Jadar. Podsećaju da je zahtjev za zabranu projekta rudnika litija u dolini Jadra potpisalo 294.106 građana.

Polje broj tri

Od Ministarstva rudarstva i energetike dobili su informaciju da je Sava Exploration Beograd podnio zahtev za odobrenje eksploatacijskog polja br. 3, od 6. siječnja i da je taj postupak “još u tijeku”. Polje broj tri je, navode, površina cijelog planiranog rudnika, te se, kako kažu, postavlja pitanje kako izdavanje odobrenja za eksploatacijsko polje može biti “u postupku” ako je cijeli projekat obustavljen u siječnju. U pismu podsjećaju i da je Rio Tinto objavio oglas za četiri nova radna mjesta, a od premijerke su zatražili odgovore na sve to i podsjetili da je Skupštini Srbije upućena narodna inicijativa za trajnu zabranu iskopavanja litija i bora.

Komentirajte prvi

New Report

Close