Rio Tinto i InoBat gradili bi tvornicu baterija za e-aute

Autor: Poslovni dnevnik , 15. studeni 2022. u 22:00
Srbijanska vlada, tvrde u InoBatu, pristala je osigurati financiranje do 419 milijuna eura/E. Elveđi/PIXSELL

Postrojenje bi se otvorilo s početnim kapacitetom od 4 GWh 2025.

Slovački proizvođač baterija InoBat priopćio je u ponedjeljak da je sa srpskom vladom potpisao memorandum o namjeri izgradnje tvornice baterija za električna vozila u Srbiji (precizna lokacija se ne navodi) kapaciteta 32 gigavat sata (GWh).

Postrojenje bi se otvorilo s početnim kapacitetom od 4 GWh 2025. Srbijanska vlada, tvrde u InoBatu, pristala je osigurati financiranje do 419 milijuna eura (431 milijun USD), uključujući bespovratna sredstva i porezne poticaje za potporu projektu.

Iako sporazum nije konačan, izvor iz InoBata kaže da je blizu finalizacije, javlja Reuters kojega prenosi slovačka agencija TASR i portal danas.rs.

InoBat je u listopadu sličan memorandum potpisao i sa španjolskom vladom o namjeri izgradnje gigatvornice u Valladolidu. Ni taj memorandum nije finalizirani sporazum kao ni za druge lokacije, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo.

Za Srbiju je posebno zanimljivo što jedan od investitora u InoBat je rudarska grupa Rio Tinto. Ta britansko-australijska kompanija potpisala je u svibnju 2021. godine memoranduma o suradnji koji je demonstrirao namjeru obje kompanije da “zajedno rade na uspostavljanju cirkularnog lanca proizvodnje baterija za električna vozila u Srbiji”.

Nakon potpisivanja tog sporazuma uslijedila je investicija Rio Tinta u InoBat Auto (InoBat), europsku kompaniju za razvoj tehnologije i proizvodnju baterija.

Početkom sljedeće godine InoBat će otvoriti pilot liniju kapaciteta 45 megavat sati u Bratislavi za proizvodnju baterija visokih performansi.

Tvrdi da već ima potpisane ugovore s kupcima, uključujući njemačkog proizvođača avio taksija Lilium, vrijedne 500 milijuna eura do 2030. Cilj je postupno povećavanje kapaciteta za četiri gigavata, što bi, svaki put trebalo koštati oko 350 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close