RHE Bistrica donijet će Srbiji do 140 milijuna eura godišnje

Autor: Poslovni dnevnik , 19. veljača 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Reverzibilna hidroelektrana ​​imat će snagu 628 megavata, vrijednost će joj biti oko milijardu eura, a završetak izgradnje planiran je 2031.

Reverzibilna hidroelektrana (RHE) “Bistrica” ​​imat će snagu 628 megavata, vrijednost će joj biti oko milijardu eura, a završetak izgradnje planiran je 2031. godine, rekla je ministrica energetike Dubravka Đedović Handanović.

Na prvoj sjednici Posebne radne skupine za izgradnju RHE “Bistrica” ​​rekla je da će ta RHE biti od velikog značaja za energetsko uravnoteženje i skladištenje, kao i da država u budućnosti neće moći osigurati dovoljno električne energije za svoje potrebe.

Tehnički preduvjeti
Ministrica je dodala da je ova godina važna za dovršetak tehničke dokumentacije za projekt izgradnje RHE “Bistrica”, da su dovršeni idejni projekt i studija trajnosti te da je prostorni plan uređen. Također, u suradnji s Ministarstvom kulture i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kraljevo u naredna četiri mjeseca bit će izrađena studija zaštite nepokretnih kulturnih dobara, kazala je Đedović Handanović.

Rekordna proizvodnja u 2023.

Elektroprivreda je lani oborila rekorde u proizvodnji zelenih kilovat-sati zahvaljujući dobroj hidrološkoj situaciji.

Napomenula je da će “Bistrica” ​​ubrzati, olakšati i osigurati integraciju obnovljivih izvora energije u sustav. “Nakon uspješno provedenih aukcija za tržišne premije u prošloj godini, osigurali smo izgradnju više od 700 zelenih megavata, dok je plan da se kroz aukcije u naredne tri godine osigura novih 1.300 megavata”, dodala je Đedović Handanović.

Na sastanku je istaknuto da će izgradnjom RHE “Bistrica” ​​Elektroprivreda Srbije imati značajne financijske koristi, koje se procjenjuju na najviše 140 milijuna eura godišnje, posebice zbog razvoja obnovljivih izvora energije u Srbiji. i regije, kao i porast potreba za bilančnim rezervama i energijom.

Krajem prošle godine Đedović Handanović je u Tokiju razgovarala sa višim izvršnim potpredsjednikom Japanske agencije za međunarodnu suradnju (JICA) Junichima Yamadom o novim projektima u oblasti energetike. JICA je iskazala interes za projekt izgradnje HE “Bistrica”, a Japanci grade i postrojenje za odsumporavanje u Termoelektrani “Nikola Tesla A” koje je u završnoj fazi.

Prema podacima EPS-a, u 2023. u odnosu na 2022. Elektriproreda je oborila rekorde u proizvodnji zelenih kilovat-sati zahvaljujući dobroj hidrološkoj situaciji. Naime, lani je iz hidrokapaciteta proizvedeno 41,3 posto više energije nego 2022. godine, dok je godišnji plan proizvodnje premašen za 13 posto.

Hidroelektrane EPS-a u 2023. proizvele su 12.665 gigavat-sati, odnosno više od 12 milijardi kilovatsati električne energije. Udio zelene hidroenergije u ukupnoj proizvodnji EPS-a dosegnuo je 36,5 posto.

Kako je naveo EPS, agregati ogranka “HE Đerdap” prošle godine proizveli su 8.614 gigavat-sati, što je 43 odsto više nego 2022. godine.

HE Zvornik na vrhu
Kada je riječ o HE Đerdap 1, ova elektrana premašila je godišnji plan za 16 posto i proizvela 6.397 gigavat sati električne energije, dok je HE Đerdap 2 proizvela 1.738 gigavat sati.

Dinsko-limske hidroelektrane proizvele su 38 posto više električne energije nego 2022. godine, dok je HE “Bajina Bašta” premašila kumulativno godišnje ispunjenje plana za gotovo 11 posto.

Kao apsolutni rekorder u proizvodnji električne energije u 2023. godini, navode iz EPS-a, izdvojila se HE “Zvornik” sa 618,3 gigavat-sati električne energije.

Komentirajte prvi

New Report

Close