Rezultati popisa srpske poljoprivrede poznati početkom 2024.

Autor: Miroslav Kuskunović , 21. ožujak 2023. u 07:00
Podaci koji se dobiju u popisu doprinijet će stjecanju znanja u vezi s realnim stanjem u poljoprivredi Srbije/SREćKO NIKETIć/PIXSELL

U popisu će sudjelovati ukupno 4.000 ljudi, od čega 3.000 popisivača, a bit će obuhvaćeno oko 680.000 kućanstava, pravnih osoba i poduzetnika koji se bave poljoprivredom.

Popis poljoprivrede Srbije obavit će se od 1. listopada do 15. prosinca, izjavio je direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Miladin Kovačević. Preliminarni rezultati bit će objavljeni najkasnije do 31. siječnja 2024. godine, a konačni, sukcesivno do kraja 2025.”, izjavio je Kovačević.

Naveo je da je financiranje popisa osigurano iz proračuna Srbije, ali i pretpristupnih fondova EU. U popisu će sudjelovati ukupno 4.000 ljudi, od čega 3.000 popisivača, a bit će obuhvaćeno oko 680.000 kućanstava, pravnih osoba i poduzetnika koji se bave poljoprivredom.

Državna tajnica Ministarstva poljoprivrede Milica Đurđević precizirala je da će popisom biti obuhvaćena poljoprivredna gospodarstva, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, ako i nositelji poljoprivrednih gospodarstava koji su upisani u registar poljoprivrednih proizvođača.

Prema podacima Registra poljoprivrednih gospodarstava, koji vodi Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, trenutno je registrirano 466.000 gospodarstva, od čega su 462.000 obiteljska poljoprivredna gospodarstva, kazala je Đurđević.

Dodala je da je najveći broj nositelja poljoprivrednih gospodarstva stariji od 70 godina, dok ukupno prijavljena obradiva površina iznosi oko 2,6 milijuna hektara.

Podaci koji se dobiju u popisu doprinijet će stjecanju znanja u vezi sa realnim stanjem u poljoprivredi Srbije. To je nužno kako bi gospodarstva mogla planirati poljoprivrednu proizvodnju, da se prijavljuje kod nacionalnih i europskih fondova za podršku i saznaju u koju bi poljoprivrednu granu trebalo više uložiti, rekla je Đurđević. 

Komentirajte prvi

New Report

Close