Restrikcije struje u Srbiji moguće od studenog do siječnja?

Autor: Jerko Zlatar , 19. srpanj 2022. u 07:00
Proizvodnja struje ugrožena je zbog pomanjkanja ugljena u Kolubari i vode u Dunavu/H. Jelavić/PIXSELL

U prvom bi se valu potrošnja struje ograničavala do dva sata na dan.

Prema riječima dobro upućenog izvora iz Elektroprivrede Srbije (EPS), restrikcije struje očekuju se već sredinom studenog te u prosincu ove i siječnju sljedeće godine.

U prvom bi se valu potrošnja struje ograničavala do dva sata na dan, a u slučaju pogoršanja stanja na tržištu električne energije u Europi predviđaju restrikcije u trajanju od 6 sati dnevno i to ravnomjerno raspoređeno na pet distribucijskih područja EPS-a.

Pazit će se da distribucijska područja 1 – Novi Sad i 2 – Beograd restrikcije imaju samo noću. To se odnosi samo na planiranja isključenja, a ne na havarijska, koja su također moguća, zbog lošeg statusa tehnike u TE Nikola Tesla (TENT), kao i velikih gubitaka u transmisiji.

Glavni razlog je nestašica ugljena iz rudnika Kolubara što u bliskoj budućnosti može rezultirati nedostatkom od 7 milijuna tona, pa će biti nužan uvoz kvalitetnijeg ugljena.

Proizvodnja struje u TE Nikola Tesla u prvom tromjesečju ove je godine bila 8332 GWh i manja je za 21% u odnosu na isto razdoblje 2021.

Iako je odluka o uvozu ugljena ocijenjena kao dobra, problem je što TE Nikola Tesla troši 2510 tona ugljena po satu, dok je u TENT B potrošnja oko 1900 tona po satu, a regiji nema dovoljno ugljena, dok se proizvodnja u Kolubari neće stabilizirati još najmanje dvije godine.

Problem je i s hidroelektranama, jer je proizvodnja struje zbog niskog vodostaja Dunava u dvije najveće elektrane – Đerdap 1 i Đerdap 2 na otprilike 50 posto, dok je zbog visokih temperatura i stalnog korištenja rezervnog kapaciteta akumulacija na reverzibilnoj HE Bajina Bašta iznimno niska.

Stoga postoji bojazan da čak i u slučaju obilnijih padalina neće biti dovoljno struje za upumpavanje vode u akumulaciju.U 2021., Elektroprivreda Srbije proizvela je 33.834 GWh struje, a Kolubara 27 milijuna tona ugljena.

Komentirajte prvi

New Report

Close