RERI: Rio Tinto i dalje u procesu dobivanja licence za litij

Autor: Poslovni dnevnik , 13. travanj 2023. u 08:12
Foto: Shutterstock

Ministarstvo rudarstva i energetike nije obustavilo postupak.

Multinacionalna kompanija Rio Tinto više od dvije godine pokušava dobiti suglasnost za eksploatacijsko polje, dokument koji joj omogućuje da počne s kontroverznim projektom eksploatacije litija u Srbiji, unatoč tome što uz zahtjev nije priložila potrebnu dokumentaciju, navodi se u priopćenju Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i okoliš (RERI).

Tvrtka Rio Tinto, tvrdi RERI, nema Rješenje o određivanju opsega i sadržaja studije procjene utjecaja na okoliš, koja je poništena u siječnju 2022. nakon Odluke o prestanku važenja prostornog plana područja posebne namjene koji je usvojen za ovaj projekt.

Sumnjiva procedura
– Tada je Vlada Srbije objavila da je na projekt Rio Tinta u Srbiji stavljen zaključak i da će svi nadležni organi odmah obustaviti sve postupke pokrenute na temelju spomenutog Prostornog plana i staviti van snage akte donesene za provedbu. projekta.

No, Ministarstvo rudarstva i energetike nije obustavilo postupak izdavanja suglasnosti za eksploatacijsko polje, već je tijekom dvije godine, bez jasnih razloga, čak 11 puta produžavalo rok za dovršetak dokumentacije – naveli su. u izjavi.

– Ministarstvo rudarstva i energetike bilo je dužno odbiti zahtjev za eksploatacijsko polje, jer ne postoje opravdani razlozi za produljenje rokova. Rio Tinto nema Rješenje o određivanju opsega i sadržaja studije o procjeni utjecaja na okoliš, jer je ono poništeno u siječnju prošle godine. Iako je tvrtka protiv rješenja o poništenju podnijela tužbu Upravnom sudu, to ne predstavlja opravdan razlog za produljenje roka za dopunu dokumentacije – kaže Hristina Vojvodić, pravna savjetnica iz RERI-ja.

Nisu odustali
Mogućnosti o iskopavanju litija u Srbiji sagledavaju se u suradnji sa zainteresiranim stranama, rečeno je nedavno iz kompanije Rio Tinto.

”U suradnji sa svim zainteresiranim stranama, mi nastavljamo da sagledavamo mogućnosti da se ova prilika od svjetskog značaja (iskopavanje litija) za Srbiju razvije, uz primjenu najviših standarda zaštite životne sredine”, naveli su iz Rio Tinta za Insajder, upitani o budućnosti projekta iskopavanja litija u Srbiji i da li o tome razgovaraju sa predstavnicima institucija u zemlji.

Komentirajte prvi

New Report

Close