Rendžer od 1000 volti investiciju navodnjavanja smanjuje za 50 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 15. studeni 2022. u 08:08
Ingel agro do sada je izgradio više od 20 rendžer sustava za navodnjavanje/I. Galović/PIXSELL

Inovativni stroj za navodnjavanje njiva novosadske kompanije Ingel agro štedi vrijeme
i novac ratarima, a uloženo se vraća u roku od dvije do četiri godine kroz povećanu proizvodnju.

Tragajući za energetski efikasnim rješenjem u sustavima za navodnjavanje novosadska kompanija Ingel agro, na čelu s elektroinženjerom Milanom Ugljaninom, osmislila je jedinstveni elektrificirani rendžer za navodnjavanje njiva, a ova inovacija otvorila im je vrata inozemnih tržišta, pa su sa svojim proizvodom već prisutni u Mađarskoj, Španjolskoj, Bjelorusiji i Kazahstanu, javlja portal e.Kapija.com.

“Rendžeri su linearni strojevi za navodnjavanje koje se kreću uzduž kanala i do tri kilometra. Voda se preko pumpnog dizel agregata uzima iz kanala i preko raspršivača distribuira po polju. Relativno su veliki potrošači nafte, od 15 do 30 litara na sat. U intenzivnom radu u sezoni potroše i više od pet tona nafte”, objašnjava Milan Ugljanin.

Prednost rendžera u odnosu na pivot sustave u tome je što ne zahtijeva izgradnju crpne stanice i što može potpuno kišom pokriti parcelu pravokutnog oblika površine od 100 do 400 hektara. Sustav je optimalan za one koji obrađuju deset i više hektara. Ugljanin kaže da su se suočili s činjenicom da je uobičajeno korišteni naponski nivo od 400 volti nedovoljan i samim tim tehnološki i ekonomski neprihvatljiv.

“Drugi uobičajeni naponski nivo od 20.000 volti je preskup i sigurnosno neprihvatljiv. Usvojili smo optimalno među rješenje primjenom 1000 volti. Ova vrijednost napona je dovoljna za prenos potrebne snage te sigurna za eksploataciju i u nepovoljnim uvjetima kakvi su uobičajeni u poljoprivredi”, Ugljanin.

Ingel agro do sada je izgradio više od 20 rendžera i svi rade besprijekorno. “Glavni razlozi zbog kojih se ovaj sustav nedovoljno primjenjuje u praksi jest što kupci zaziru od inovativnih rješenja, što je razumljivo, a glavni savjetnici su im stručnjaci u elektrodistributivnim poduzećima koji se slijepo drže ustaljene prakse, koja je pogrešna.

Elektrodistribucije uporno primjenjuju koncept elektrifikacije urbanih sredina za elektrifikaciju sustava navodnjavanja, koje zapravo treba promatrati kao ‘površinski rudnik’. A on zahtjeva primjenu tehničkog koncepta koji je blizak industrijsko-rudničkom, a ne urbano-seoskom”, napominje Ugljanin.

Investicije za izgradnju rendžer sustava za navodnjavanje kreću se od 2500 do 4000 eura po hektaru, a uloženo se vrati, kaže Ugljanin, u roku od dvije do četiri godine kroz povećanu proizvodnju ili promjenu sjetvene strukture.

“Država pomaže kroz subvencije za izgradnju sustava za navodnjavanje s od 40 do 70 posto sredstava. Nažalost, nema dovoljno sredstava za širi obim podrške. Država također pomaže poljoprivrednicima kroz elektrifikaciju polja iz budžetskih sredstava.

Ingel s primjenom 1000 volti smanjuje investiciju za najmanje 50 posto, pa i do nekoliko puta u odnosu na primjenu uobičajenih rješenja temeljenih na izgradnji dalekovoda i trafostanice naponskog nivoa 20.000 volti. Naše rješenje počiva na kablovskom razvodu, pa se izbjegava postavljanje energetskih stubova po polju”, objašnjava Milan Ugljanin iz kompanije Ingel agro

Komentirajte prvi

New Report

Close