Rekordne srpske devizne rezerve, sve izraženiji pritisci na jačanje dinara

Autor: Poslovni dnevnik , 15. svibanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Povećanje bruto deviznih pričuva u travnju prvenstveno je posljedica intervencija NBS-a
na domaćem deviznom tržištu otkupom deviza.

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju aprila 2023. godine iznosile su 21,5 milijardi evra, što je najviši nivo bruto deviznih rezervi na kraju meseca od 2000. godine, od kada se podaci prate na ovaj način, objavila je Narodna banka Srbije.

Bruto devizne rezerve tijekom travnja povećane su za 176,2 milijuna eura. Neto devizne rezerve, kada se izuzmu obvezne rezerve banaka i obveze banaka prema MMF-u, na kraju travnja iznosile su 17,64 milijarde eura, što je 351,7 milijuna eura više nego u ožujku.

Jačanje dinara
Kako se navodi u priopćenju NBS-a, povećanje bruto deviznih pričuva u travnju prvenstveno je posljedica intervencija NBS-a na domaćem deviznom tržištu otkupom deviza, po kojima je ostvaren priljev od 510 milijuna eura.

Istodobno je došlo do odljeva deviznih rezervi po osnovi povlačenja obvezne pričuve banaka od 200 milijuna eura, po osnovi razduživanja države u iznosu od 155 milijuna eura te otplate dospjelih državnih obveznica od 40 milijuna eura.

Tržišni učinci (međuvalutne promjene, promjene cijena zlata i vrijednosnih papira) bili su negativni u neto iznosu od 45,5 milijuna eura, uglavnom kao rezultat slabljenja dolara prema euru za jedan posto na međunarodnom tržištu, navodi se u priopćenju. Navela je NBS.

Na međubankarskom deviznom tržištu u travnju je prometovano 630,6 milijuna eura. U prva četiri mjeseca ove godine u međubankarskoj trgovini ostvareno je ukupno 2,6 milijardi eura.

Narodna banka Srbije kupila je u travnju na međubankarskom deviznom tržištu 600 milijuna eura, dok je od početka godine neto kupila više od milijardu eura (1,065 milijuna eura), “kako bi održala relativnu stabilnost tečaja tečaja dinara prema euru, čime se ublažavaju izraženi pritisci ka jačanju dinara prema euru”.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na jučerašnjoj sjednici zadržati referentnu kamatnu stopu na razini od šest posto. Kamate na depozite (4,75 posto) i kredite (7,25 posto) ostale su na nepromijenjenoj razini. NBS je ovu odluku donijela u skladu s očekivanjima da će se inflatorni pritisci u narednim mjesecima početi smanjivati, značajnije nego sredinom ove godine.

Kamatne stope
Pritom, NBS zadržava mogućnost da, u slučaju potrebe, tj. ukoliko kretanja u domaćem i međunarodnom okruženju budu zahtijevala, pooštravanje monetarnih uvjeta nastavit će se iu narednom razdoblju, navodi se u priopćenju.

Odluka Izvršnog odbora o zadržavanju referentne kamatne stope na nepromijenjenoj razini donesena je u uvjetima postupnog slabljenja troškovnih pritisaka iz međunarodnog okruženja, što bi trebalo pridonijeti i usporavanju inflacije u narednom razdoblju.

Također, u uvjetima usporavanja globalne gospodarske aktivnosti, prvenstveno u prerađivačkoj industriji u eurozoni, koja je naš najvažniji trgovinski partner, potrebno je osigurati kontinuitet našeg gospodarskog rasta.

Istodobno, održavanjem relativne stabilnosti tečaja dinara prema euru, NBS značajno pridonosi ograničavanju učinaka prelijevanja rasta uvoznih cijena na domaće cijene, kao i makroekonomskoj stabilnosti u uvjetima još uvijek izražene globalne neizvjesnosti, navodi NBS.

Inflacija u Srbiji tijekom prvog tromjesečja zadržala se na razini od oko 16 posto međugodišnje, odnosno oko 11 posto kada je riječ o baznoj inflaciji. Prema najnovijim projekcijama, Izvršni odbor očekuje da će od travnja inflacija biti u silaznoj putanji, da će pad biti značajniji u drugoj polovici godine, tako da će na kraju godine inflacija biti upola niža. kao što je to bilo u ožujku.

Komentirajte prvi

New Report

Close