Rekordna godina za Delta Holding – prodaja dosegla 783 milijuna eura

Autor: Miroslav Kuskunović , 27. siječanj 2023. u 07:28
Foto: PD

Kompanija u vlasništvu Miroslava Miškovića predstavila rezultate poslovanja u 2022.

Delta Holding kompanija u vlasništvu Miroslava Miškovića lani je ostvarila rekordne rezultate – prihodi od prodaje dostigli su 782,4 milijuna eura, što je 30 posto više nego u 2021. dok je EBITDA (operativna dobit) od 86,9 milijuna eura za 34 posto viša u odnosu na godinu dana ranije.

“Jako smo zadovoljni što je najbolji rezultat postignut u godini koja je na globalnoj razini bila izuzetno izazovna”, izjavila je Milka Vojvodić, izvršna direktorica i potpredsjednica za ekonomiju i financije Delta Holdinga na godišnjoj konferenciji za medije koja je održana u srijedu.

Najvažniji projekti
Dodala je da ono što im je omogućilo rekordno poslovanje su prije svega ljudi, visokog znanja i motivacije, kao i politika kontinuiranog investiranja u razvoj. Delta je u 2022. investirala 97 milijuna eura, dok će u ovoj godini ulaganja dostići 204 milijuna eura.

Kako je istaknuto na konferenciji, Delta je u 2022. u državni proračun uplatila 164,3 milijuna eura. Za ovu godinu planiraju prihode od 920 milijuna eura (rast od 18 posto) i EBITDA prvi put iznad 100 milijuna eura (101,7 milijuna, što je povećanje od 17%).

Na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za medije predstavljeni su rezultati poslovanja svih biznisa u okviru Delta Holdinga sa fokusom na najvažnije projekte u 2022. godini – 110 milijuna eura vrijedna rekonstrukcija Sava Centra koja je u tijeku s planiranim završetkom krajem 2023. godine, zatim lansiranje regionalnog poslovanja u e-trgovini Ananas te daljnja modernizacija i osuvremenjivanje poljoprivredne proizvodnje u okviru Delta Agrara, stoji u priopćenju Delta Holdinga.

“Ananas je jedno suštinski novo korisničko iskustvo. Čak 97 posto isporuka realizirano je narednog radnog dana od dana naručivanja. Trend rasta je izuzetan. Iz kvartala u kvartal broj narudžbi povećavan je tri puta, a promet 2,7 puta”, rekla je Marija Desivojević Cvetković, viša potpredsjednica Delta Holdinga za strategiju i razvoj.

Rezultate je predstavilo vodstvo kompanije predvođeno Milkom Vojvodić/PD

Ona je predstavila i rezultate strateškog projekta investiranja u solarne elektrane na Deltinim lokacijama u 2022. godine čime se postiže efekt smanjenja ugljičnog otiska kao da je zasađeno 205.000 stabala, odnosno pošumljeno 220 hektara.

Trenutno najveći projekt Delta Real Estate je potpuno renoviranje Sava Centra u koji će biti investirano ukupno 110 milijuna eura. Otvaranje ovog objekta planirano je u studenom 2023. godine, a otvaranje Plave dvorane (objekt B), najveće multinamjenske sale u regiji u prvoj polovini 2024.

Modernizirani Sava Centar, sa novim sadržajima i potpuno novim instalacijama i tehnološkim rješenjima, imat će kongresnu zonu od 50.000 četvornih metara, poslovnu zonu na 24.000 kvadrata i komercijalnu zonu na 10.000 kvadrata.

U sektoru nekretnina Delta Real Estate planira ulaganje više od 620 milijuna eura do 2027. godine. Ovim investicijama bit će pokrenuto više velikih projekata širom Srbije: Delta Land i Delta District u Beogradu, druga faza trgovačkog centra Delta Planet u Nišu, kao i razvoj projekta Delta Iron u Novom Sadu.

Rezultati unutar grupe
Delta Agrar imala je rekordnu godinu u svojoj povijesti sa 319,8 milijuna eura prihoda u 2022. godini (rast od 15,6 posto) i planom za dalji rast, na 356,3 milijuna eura u 2023. godini (povećanje od 11,4 posto). Recept za uspjeh Delta Agrara je u ulaganju u najsuvremeniju poljoprivrednu tehnologiju, zbog čega već danas veći dio poslovanja čini tzv. pametna poljoprivreda.

Pod sustavima za navodnjavanje nalazi se 28 posto obradivih površina Delta Agrara, daleko više i od europskog prosjeka. Delta Agrar je u 2022. izvezao poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za 101 milijun eura, a proizvodi iz Srbije našli su se na tržištu 34 zemlje.

Delta Auto Grupa lani je ostvarila rast prihoda od 25 posto i dosegla magičnu granicu od 100 milijuna eura. U tekućoj godini grupacija planira investicije od 20 milijuna eura. U prošloj godini primjetan je bio zaokret kupaca prema električnim i hibridnim vozilima. Prodaja električnih vozila povećana je sedam puta, a BMW hibrida za 75 posto.

U prošloj godini Delta Auto je u svoj portfelj uvrstio još jedan prestižni brend – postao je ekskluzivni uvoznik Maseratija za područje bivše Jugoslavije. Do kraja ove godine planirano je otvaranje salona u Beogradu, početak prodaje u Sloveniji također do kraja 2023, a početak poslovanja u Hrvatskoj u drugoj polovini 2024. godine.

Poslovanje u sektoru hotelijerstva (Crowne Plaza Belgrade, Hotel Indigo Beograd, InterContinental Hotel Ljubljana) u 2022. godini obilježen je velikim povratkom gostiju poslije pada zbog posljedica pandemije koronavirusa. InterContinental Ljubljana povećao je prihode za 111 posto, dok je prihod Crowne Plaza Belgrade udvostručen. Hotel Crowne Plaza zabilježio je rekordnu popunjenost od svog osnivanja, prosječno 68% u 2022. godini, a čak 85% između lipnja i rujna.

105

tisuća kupaca zabilježila je platforma za e-trgovinu Ananas

Ananas i pametno selo
Platforma Ananas lani je zabilježila izuzetno veliki rast, potvrđujući ambiciju da postane regionalni lider u sektoru online trgovine. Broj posjeta ananas.rs udvostručavao se svaka tri mjeseca i premašio je brojku od 18 milijuna.

Broj narudžbi u svakom kvartalu je utrostručen u odnosu na prethodni (ukupno 132.700 narudžbi), a broj kupaca dostigao je 105.000 (na svaka tri mjeseca povećanje 3,4 puta). U 2022. godini Ananas je izašao van granica Srbije akvizicijom dva portala u Sjevernoj Makedoniji. U ovoj godini planiran je izlazak na nova tržišta regije.

Projekt Naše selo, koji je Delta pokrenula 2018. godine i do sada je obuhvaćao sela Dubočane i Mala Jasikova u općini Zaječar, 2022. proširen je i na Bačko Novo Selo. Sva gospodarstva iz ovog naselja uključila su se u projekt, a počeo je proces modernizacije poljoprivredne proizvodnje kroz edukaciju koju pružaju stručnjaci Delta Agrara.

Kredite Erste banke, partnera na projektu, uzelo je 11 gospodarstava, a plaćanje kamate preuzeo je na sebe Delta Agrar. U 2022. pušteno je u rad 8 solarnih elektrana, a u 2023. u planu je otvaranje još deset. Na onim lokacijama na kojima su postavljene solarne elektrane Delta ostvaruje uštedu električne energije između 15 i 30%.

Komentirajte prvi

New Report

Close