Rekordan broj srpskih kompanija na sajmu ANUGA

Autor: Miroslav Kuskunović , 13. listopad 2023. u 05:47
Foto: PD

Sajam ANUGA 2023 održavao se od 7. do 11. listopada, a kompanije iz Srbije svoju izvoznu ponudu predstavljale u dvije dvorane – jednoj za gotove proizvode i u drugoj za smrznute.

Privredna komora Srbije (PKS) i Razvojna agencija Srbije (RAS) već tradicionalno su organizirale sudjelovanje srpskih kompanija na najvećem Međunarodnom sajmu prehrambene industrije ANUGA u Koelnu, a ove godine, na dva nacionalna štanda, predstavlja se čak 36 srpskih firmi.

Sajam ANUGA 2023 održavao se od 7. do 11. listopada, a kompanije iz Srbije svoju izvoznu ponudu predstavljale u dvije dvorane – jednoj za gotove proizvode i u drugoj za smrznute. “Na ovogodišnjem sajmu Srbija se predstavlja sa rekordnim brojem izlagača na nacionalnim štandovima, a imajući u vidu kvalitetu naše ponude, realno je očekivati veliki broj sastanaka i poslovnih kontakata, kao i dogovore za nove izvozne poslove”, ističe Zorana Delić iz PKS.

Sajam pruža mogućnosti srpskim kompanijama da se upoznaju sa novim proizvodima i tehnologijama, pronađu nove poslovne prilike, upoznaju nove dobavljače za europsko i druga inozemna tržišta, sagledaju svoju poziciju u odnosu na tržišnu utakmicu i konkurenciju.

Manje šećera, manje umjetnih sastojaka, zamjenska mesa i alternativni proteini, super hrana, bez glutena, korištenje drevnih žitarica i više biljnih i prirodnih aroma samo su neki od trendova koji se predstavljaju na ovogodišnjem sajmu.

I ove godine poseban je fokus na košer proizvodima koja odgovaraju židovskim pravilima ishrane čija potražnja je u porastu, kao i halal proizvodima koji su sve traženiji u Istočnoj i Zapadnoj Europi, a to daje prednost srpskim kompanijama koje posjeduju ove certifikate.

Privatne robne marke postaju sve češće pouzdani partneri potrošačima, a cijena i kvaliteta često su uvjerljivi argumenti koji kompanije koje rade privatne robne marke vode do uspjeha, ističu u PKS.

Robna marka (PL) predstavlja dobru mogućnost za kompanije da uđu u svjetski vodeće supermarkete, hipermarkete, distributere i uvoznike. Svijest o kvaliteti je također ključna tema na ANUGA 2023. Ovo također uključuje proizvode sa posebnom oznakom podrijetla ili zaštićenom geografskom oznakom.

Komentirajte prvi

New Report

Close