Regija može razviti snažan tehnološki ekosustav koji će privući investicije

Autor: Nadja Irena Fišić , 13. listopad 2023. u 05:11
Traženje posla i talenata u IT sektoru više nije ograničeno na ‘head hunting’/M. Mitrović

Virtual Tech Job Fair ima za cilj biti ne samo klasičan sajam zapošljavanja, već prilika za prikazivanje raznolikosti tech tržišta u Jadranskoj regiji.

U poslovnom svijetu koji se neprestano mijenja i gdje su zanimanja koja su se tražila prije 10 godina, stvar prošlosti, bilo je samo pitanje vremena kada će se pojaviti i sajam koji prati business trendove.

Upravo je to virtualni tehnološki sajam “Woom Tech Job Fair” koji se odvija od 17. do 19. listopada i koji je namijenjen tech talentima i kompanijama iz regije, kao i i Albanije.

Cilj je povezivanje IT talenata iz regije s kompanijama i organizacijama u sektoru, kako bi se unaprijedio proces zapošljavanja, odabira poslova i interakcije između organizacija, kompanija i stručnjaka.

Riječko sveučilište želi srpske studente

Sveučilište u Rijeci želi privući nove studente, a osim njih tu su i predstavnici raznih inkubator programa poput AI Inkubatora Bird i Impact Huba.

Regionalna suradnja
Woom Expo je kompanija koja je osnovana u Hrvatskoj, a početkom ove godine proširila je svoje poslovanje na Srbiju i regiju, te su do sada organizirali preko 170 virtualnih događaja, s gotovo 30 tisuća sudionika.

“Virtual Tech Job Fair ima za cilj biti ne samo klasičan sajam zapošljavanja, već prilika za prikazivanje raznolikosti tech tržišta u Jadranskoj regiji. Nastojimo razbiti stereotip da je IT sektor isključivo za inženjere, naglašavajući da postoje mnoga druga zanimanja poput data znanstvenika, product managera, te UX i UI stručnjaka.

Također, želimo istaknuti da je inovacija ključni pokretač razvoja tech sektora te uz klasične korporacije želimo prikazati inkubatore i sveučilišta kao ključne igrače,” rekla je za Poslovni dnevnik Dora Zane, project managerica virtual Tech Job Faira.

S obzirom na to da se očekuju sudionici iz različitih zemalja kao što su Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Makedonija i Albanija, procjenjuje se da će sajam privući i do 1500 sudionika različitih profila tijekom tri dana događaja.

Neki od najvećih poslodavaca koji će sudjelovati u događaju su Larssen grupa, Hrvatski Telekom i Telemach Slovenija. Sajam ima i partnerstvo s platformom Joberty koja je specijalizirana za IT poslove.

Sveučilište u Rijeci također će biti prisutno kako bi privuklo nove studente, a osim njih tu su i predstavnici raznih inkubator programa poput AI Inkubatora Bird i Impact Hub-a ili pak Poduzetničkog centra Krapinsko zagorske županije u Hrvatskoj,” navodi Dora Zane. Glavna ideja ovog događaja je da karijera nije samo zaposlenje, već sinergija puno faktora koji obuhvaćaju i akademsko opredjeljenje i poduzetničke avanture.

“Kroz suradnju, regija može razviti snažan tech ekosustav koji privlači investicije i potiče razvoj novih tehnoloških rješenja. Povezivanjem s talentima, kompanije mogu pronaći kvalificirane stručnjake za svoje potrebe. Ovo pomaže u jačanju radne snage u regiji i smanjuje odljev mozgova.

Kroz suradnju između kompanija, akademske zajednice i medija, regija može promovirati inovacije i istaknuti se kao centar za razvoj novih tehnologija. Ovo privlači investitore i potencijalne partnere. Najveća snaga i benefiti leže u stvaranju dinamičnog i konkurentnog tech sektora u regiji, što donosi širok spektar pozitivnih učinaka na ekonomski i društveni razvoj,” objasnila je Zane.

Do ideje konferencije došlo se preko istraživanja, jer je tech tržište rada posljednjih dvije godine vrlo turbulentno i bilježi značajnu fluktuaciju. “Prepoznali smo potrebu da se svi sudionici povežu na jedan potpuno nov, virtualan način. Traženje posla i talenata više nije ograničeno na “head hunting”, i to je upravo ono što Tech Job Fair nudi na razini regije – povezivanje svih sudionika u industriji i dijeljenje znanja i iskustava”, nadovezala se Dora Zane.

IT sektori u Hrvatskoj i Srbiji kotiraju vrlo visoko, te mnogobrojne međunarodne IT kompanija otvaraju urede u regiji, osobito u Beogradu, upućujući na to da je baš u ovom dijelu svijeta velik dio talenata.

“Obrazovni sustavi u Hrvatskoj i Srbiji kontinuirano proizvode visoko kvalificirane IT stručnjake, koji su nadasve cijenjeni u cijelom svijetu. Na primjer, jedan od naših partnera, američka korporacija Noom, zapošljava preko 30 inženjera iz Hrvatske i regije.

Svijetle perspektive
U Srbiji je posljednjih nekoliko godina otvoreno više predstavništava IT firmi, u posljednje vrijeme posebno iz Rusije. Također, sve više je i digitalnih nomada. Sve ovo otvara i neke nove perspektive razvoja tech sektora čitave regije, koja može puno postići sinergijom svih svojih kvaliteta i specifičnosti.

Na samom sajmu ćemo imati priliku iz prve ruke čuti kako koje tržište stoji i koje su to ključne razlike. Vjerujem da sinergijom talenata i perspektiva možemo učiniti puno za budućnost regije,” kaže projekt managerica.

Komentirajte prvi

New Report

Close