Razmjena Srbije s Afrikom vrijedna 700 milijuna dolara, rast 20 posto godišnje

Autor: Miroslav Kuskunović , 03. svibanj 2023. u 07:00
U tijeku je provedba Agende 2063, ambicioznog plana socijalno-ekonomske transformacije afričkog kontinenta/Shutterstock

Za izvoz proizvoda, posebno prehrambenih, postoje svi preduvjeti, a uz naznake da će se sa Egiptom zaključiti Sporazum o slobodnoj trgovini ostvarili bi se značajni efekti.

Afrika već puno desetljeće nosi titulu “kontinenta budućnosti”, uz projekcije da će se njena ionako izuzetno mlada populacija od oko 1,3 milijarde ljudi duplirati do 2050.

Uz to, u tijeku je provedba Agende 2063, ambicioznog plana socijalno-ekonomske transformacije kontinenta, koji provodi međudržavna organizacija Afrička unija, koja radi i na stvaranju jedinstvenog tržišta preko sporazuma o slobodnoj trgovini AfC FTA.

Jača intenzitet
Politička i ekonomska suradnja sa afričkim zemljama sve više je u fokusu Srbije, pa je portal Biznis.rs napravio zanimljivo istraživanje kakva su iskustva srpskih tvrtki na tržištu Afrike, kako se kreće robna razmjena i gdje leže šanse za širenje suradnje.

Robna razmjena između Srbije i afričkih zemalja u posljednjih nekoliko godina bilježi rast koji se u prosjeku kreće oko 20 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci Centra za Afriku i Bliski istok Privrede komore Srbije. Izuzetno brz rast, međutim, ukazuje na nisku “bazu”.

Najveći obujam trgovinske suradnje Srbija ostvaruje s Alžirom, i to zahvaljujući – duhanu. “Duhan je posljednjih godina najviše donio izuzetan rast izvoza Srbije. U ukupnom izvozu Srbije u Afriku, izvoz duhana u Alžir ima udjel od skoro 44 posto”, ističu iz PKS.

Značajniju suradnju po pitanju izvoza Srbija ostvaruje i sa Egiptom, a zatim slijede Tunis i Maroko, gdje je duhan opet jedan od glavnih izvoznih proizvoda. Srbija najviše uvozi iz Južne Afrike, i to rude i koncentrate željeza, granit, citrusno voće, a zatim Egipat, iz kojeg se uvozi gnojiva i komponente za gnojiva, jestivo voće i orašasti plodovi.

“Iako Srbija ostvaruje daleko veću suradnju s ovim zemljama u odnosu na ostatak Afrike, ona je i dalje skromna, uz postojanje ogromnog prostora da se ta suradnja unaprijedi.

Za izvoz proizvoda, posebno prehrambenih, postoje svi preduvjeti, tako da se obim izvoza može intenzivirati, a uz naznake da će se sa Egiptom zaključiti Sporazum o slobodnoj trgovini ostvarili bi se značajni efekti po pitanju lakšeg izvoza robe, nižih troškova poslovanja i sveukupnog povećanja razmjene”, kažu iz Centra za Afriku i Bliski istok PKS.

Srpske firme u Africi
Najskoriji primjer iskoraka na tržište Afrike dala je kompanija Nelt, koja je krajem 2022. godine u glavnom gradu Angole, u suradnji sa lokalnom kompanijom Oxbow, otvorila tvornicu slatkiša Candy Factory. U tu greenfield investiciju uloženo je 20 milijuna eura, a pomoć su pružili i vlada i razvojne agencije Angole.

Kompanija Mozzart prisutna je u Keniji od 2017. godine, kada je otvoreno prvo uplatno-isplatno mjesto u kladionici u Nairobiju. U međuvremenu su proširili poslovanje i na Nigeriju i Ganu.

Za ulazak na afričko tržište putem osnivanje zajedničke kompanije odlučila se i kompanija “Sigma” iz Crvenke, koja je u srpnju prošle godine sa egipatskim partnerima potpisala memorandume o razumjevanju o osnivanju zajedničke tvrtke za proizvodnju ekoloških dezinfekcijskih sredstava.

“Zajednička kompanija će proizvoditi i distribuirati sredstva za dezinfekciju na bazi aktivnog klora na teritoriju Egipta, ali i na prostoru cijele Afrike i zemalja Bliskog istoka”, rekli su iz Sigme.

Komentirajte prvi

New Report

Close