Razmijenjeno više od tri milijuna elektronskih faktura

Autor: Poslovni dnevnik , 20. siječanj 2023. u 07:00
Poduzetnici i gospodarstvo spremno su dočekali sustav elektronskog fakturiranja/Pixabay

Korištenje sustava e-faktura je besplatno i njegovom primjenom očekuje se ubrzanje poslovnih procesa, kao i unapređenje poslovanja kroz dodatnu pravnu sigurnost.

Od 1. siječnja nastupila je obaveza slanja, primanja i čuvanja elektronskih faktura za subjekte privatnog sektora koji su obveznici PDV, u skladu sa Zakonom o elektronskom fakturiranju, putem Sistema elektronskog fakturiranja, piše portal b92.net..

“U malo više od dva tjedna, od početka godine, razmijenjeno je 3.065.630 elektronskih faktura od čega je 2.537.773 između privrednih subjekata, a 527.857 između korisnika javnih sredstava i privrednih subjekata, što pokazuje koliko je privreda spremno dočekala sistem elektronskog fakturiranja”, objašnjava državna tajnica Ministarstva financija Slavica Savičić.

Naglasila je kako je to rezultat kvalitetnog dijaloga s privredom. “Ukupno je od 1. svibnja prošle godine do sada razmijenjeno 10.312.749 elektronskih faktura. Od početka procesa dobro se komuniciralo s privredom i usvojene su mnoge sugestije, što je rezultiralo nizom unapređenja sustava i funkcionalnosti kao i poboljšanja rada sustava e-faktura”, objašnjava Slavica Savičić.

Korištenje sustava e-faktura je besplatno i njegovom primjenom očekuje se ubrzanje poslovnih procesa, kao i unapređenje poslovanja kroz dodatnu pravnu sigurnost.

Državna tajnica Ministarstva financija Slavica Savičić kaže da je za većinu privrednika koji koriste digitalne servise primjena e-faktura još jedan novi sistem koji je jednostavan i intuitivan za korištenje.

Napominje da oni koji se do sada nisu prijavili to urade što prije, a kao prvi korak neophodno je da imaju eID (elektronska identifikacija), dok se sam proces brzo i jednostavno svladava.

Komentirajte prvi

New Report

Close