Rastuće trošarine u Srbiji podižu cijene goriva, kave i cigareta

Autor: Poslovni dnevnik , 06. rujan 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Trošarine za bezolovni benzin od sljedećeg mjeseca poskupjet će između šest i sedam dinara.

Trošarine za bezolovni benzin od sljedećeg mjeseca poskupjet će između šest i sedam dinara (sa 55 dinara po litri na 62,47 dinara po litri), predviđeno je rebalansom proračuna koji je upućen u skupštinsku proceduru.

Cijena dizela koju će potrošači plaćati biće oko 210 dinara po litri umesto 204 dinara po litru zbog povećanja trošarina, a ukupna cijena benzina će sa 189 dinara porasti na 195 dinara, rekao je agenciji Beta analitičar Nebojša Atanacković.

Rast cijena
Trošarina na olovni benzin povećat će se s dosadašnjih 52,5 dinara na 66,42 dinara po litri, na plinska ulja s 54 dinara na 64,24 dinara po litri, na kerozin na 74,89 dinara po litri (umjesto dosadašnjih 62 dinara), dok će trošarina na ostale naftne derivate skočit će sa 62 dinara na 74,89 dinara po litri.

Prema prijedlozima Vlade Srbije, od 1. listopada trošarina na kilogram nepržene kave povećava se za 20 dinara, dok će država na kilogram pržene kave naplaćivati ​​dodatnih 25 dinara.

Prijedlog poskupljenja uključuje, osim goriva i kave, duhanske proizvode, alkoholna pića, kao i tekućine za punjenje elektroničkih cigareta.

U iduće dvije godine po prvi put se uvodi plaćanje trošarina na prirodni plin za krajnje korisnike (od 1. siječnja 2025.) i nikotinske vrećice – snus (ali od početka 2024.), predloženo je. izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama. Trošarine na cigarete povećavat će se, kao i do sada, sukcesivno.

Cigarete će od listopada sa 84,25 dinara poskupjeti na 90,99 dinara, da bi do 2025. godine dostigle iznos od 95,85 dinara po kutiji od 20 cigareta. Zbog povećanja trošarine ne mijenja se iznos trošarine do kojeg se ostvaruje pravo na povrat (refundaciju) uplaćenog udjela za gorivo utrošeno za prijevoz, grijanje i industrijske potrebe.

Za jaka alkoholna pića, umesto dosadašnjih 46,25 dinara, akciza će iznositi 49,95 dinara (na bazi jednog hektolitra na temperaturi od 20 stepeni Celzijusa). Trošarina se izračunava množenjem osnovice brojem koji označava volumen alkohola izražen u hektolitrima u gotovom proizvodu.

Akciza za niskoalkoholna pića umesto 23,14 dinara po litri biće 24,99 dinara po litri, dok će litar piva poskupeti za oko dva dinara – sa 26,44 dinara po litru na 28,55 dinara za istu zapreminu.

Od 1. siječnja 2024. pod oprezom će biti i novi proizvodi, nikotinske vrećice (snus). Riječ je o jednokratnim proizvodima koji sadrže nikotin ili nikotinske spojeve i druge sastojke, pakiraju se u vrećice i sve su popularnija zamjena za cigarete.

Nacrtom zakona uvodi se i nova trošarina na prirodni plin za krajnju potrošnju koji se koristi kao gorivo za pogon motornih vozila i za grijanje. Trošarina na prirodni plin plaćat će se od 1. siječnja 2025. godine.

Moguć daljnji rast
Novim zakonskim rješenjem predlaže se i uvođenje mogućnosti povrata plaćenih trošarina za nositelje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Povrat trošarine odnosio bi se na motorna goriva koja se koriste u poljoprivredi za pogon poljoprivrednih strojeva.

Prema Zakonu o trošarinama, predmet oporezivanja su naftni derivati ​​koji uključuju olovni benzin, bezolovni benzin, plinska ulja, kerozin, ukapljeni naftni plin (UNP) i ostale naftne derivate koji imaju područje destilacije do 380 stupnjeva Celzijusa. Oporezuju se biogoriva i tekuća biogoriva, kao i električna energija za krajnju potrošnju.

U Srbiji se i dalje oporezuje manji broj proizvoda od propisanog Direktivom o oporezivanju energenata i električne energije, pa se predloženim izmjenama zakona predviđa prošireni opseg proizvoda na koje se plaćaju trošarine.

Komentirajte prvi

New Report

Close