Rast srpskog BDP-a u drugom kvartalu 1,7 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 03. rujan 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Desezonirana serija podataka pokazuje rast BDP-a u drugom kvartalu od 1,3 posto u odnosu na prethodni kvartal.

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom tromjesečju ove godine u odnosu na isto razdoblje 2022. iznosio je 1,7 posto, objavio je Republički zavod za statistiku.

Desezonirana serija podataka pokazuje rast BDP-a u drugom kvartalu od 1,3 posto u odnosu na prethodni kvartal. Promatrano po djelatnostima, u drugom tromjesečju ove godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine značajan realni rast bruto dodane vrijednosti zabilježen je u građevinarstvu za 15,1 posto, informacijama i komunikacijama za 10,1 posto, te poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu. sektora za 9,3 posto.

Realno smanjenje bruto dodane vrijednosti zabilježeno je u trgovini na veliko i malo, prijevozu i uslugama smještaja i prehrane, 2,4 posto te sektoru državne uprave i obveznog socijalnog osiguranja, obrazovanja te zdravstvene i socijalne zaštite, 0,6 posto.

U drugom tromjesečju 2023. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine ostvaren je realan rast izdataka za krajnju potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge kućanstvima (NPID) za 1,4 posto, bruto ulaganja u temeljna sredstva 3,9 posto te izvoz roba i usluga 2,1 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close