Rast srpske ekonomije značajno usporio na kraju prošle godine

Autor: Poslovni dnevnik , 01. ožujak 2023. u 07:00
Značajan realni pad bruto dodane vrijednosti zabilježen je u građevinarstvu - 12,5 posto/Shutterstock

Prošlogodišnji realni rast BDP-a, dobiven na temelju tromjesečnog obračuna, iznosio je 2,3 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Realni rast srpskog BDP-a u četvrtom tromjesečju 2022. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine iznosio je 0,4 posto, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS) i naveo da desezonirana serija podataka pokazuje rast u četvrtom kvartalu za 0,7 posto u odnosu na prethodni kvartal.

Prošlogodišnji realni rast BDP-a, dobiven na temelju tromjesečnog obračuna, iznosio je 2,3 posto u odnosu na prethodnu godinu, a godišnja stopa rasta BDP-a, kao rezultat godišnjeg obračuna, bit će objavljena 2. listopada ove godine.

Promatrano po djelatnostima, u četvrtom tromjesečju prošle godine u odnosu na isto razdoblje 2021. značajan realni rast bruto dodane vrijednosti zabilježen je u trgovini na veliko i malo, prometu i skladištenju te uslugama smještaja i prehrane – 2,8 posto, sektor stručne, znanstvene, inovacijske i tehničke djelatnosti te administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti – 7,2 posto te informacije i komunikacije – 7,7 posto.

Značajan realni pad bruto dodane vrijednosti zabilježen je u građevinarstvu – 12,5 posto te u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu – 7,8 posto.

Ralni rast bilježe izdaci za finalnu potrošnju kućanstava – 1,5 posto, zatim za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge kućanstvima – 0,8 posto, u izvozu 12,9 posto, a uvoz 6,6 posto. Realno smanjenje bilježe rashodi za krajnju potrošnju države – 2,4 posto i bruto investicije u dugotrajnu imovinu – 2,7 posto.

Dodajmo ovome kako je industrijska proizvodnja u Srbiji u siječnju ove godine veća je za 4,1 posto u odnosu na siječanj 2022. godine, a manja za 9,3 posto u odnosu na prosjek 2022. godine. U rudarstvu je zabilježen rast od 16,3 posto, u opskrbi električnom energijom i plinom 12,5 posto, a u prerađivačkoj industriji 0,2 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close