Rast cijena inputa ograničava srpske stočare pa traže hitne mjere

Autor: Miroslav Kuskunović , 14. travanj 2022. u 07:11
Na kraju prošle godine broj goveda u Srbiji u odnosu na kraj 2020. dodatno pao za tri posto/H. Jelavić/PIXSELL

Predstavnici stočarskog sektora predlažu da se preispitaju zalihe kukuruza i svih žitarica te uljarica nužnih za proizvodnju hrane za životinje i utvrde potrebne količine za domaće tržište.

Cijene energenata, hrane za životinje, mineralnih gnojiva, zaštitnih sredstava i transporta višestruko su uvećane u protekle dvije i pol godine, zbog pandemije i sada ukrajinske krize, što je uvjetovalo smanjene proizvodnje stočarskih proizvoda.

Zbog ove tržišne situacije predstavnici srpskog stočarskog sektora su na sjednici Odbora Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije analizirali situaciju u stočarstvu na kraju prvog kvartala ove godine, te predložili da se mjerama Vlade zaustavi pad u stočarskoj proizvodnji, koja i dalje predstavlja veliki potencijal.

Radi prevladavanje aktualne situacije bit će formirane sektorske radne grupe koje će pripremiti prijedloge rješenja za Vladu Srbije, istaknuto je na sjednici Odbora Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije.

Predstavnici stočarskog sektora predlažu da se preispitaju zalihe kukuruza i svih žitarica te uljarica nužnih za proizvodnju hrane za životinje i utvrde potrebne količine za domaće tržište.

Jedan od prijedloga je i da se intenzivnije radi na smirivanju cijena, da se smanje stope PDV-a na sve proizvode koji se koriste u ishrani životinja i potakne rješavanje trošarina za energente koji se koriste u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, ali i uspostavi sustav prioritetnog pristupa robnim rezervama kukuruza kako bi se stabilizirala stočarska proizvodnja u Srbiji.

Službena statistika pokazuje da je na kraju prošle godine broj goveda u Srbiji u odnosu na kraj 2020. dodatno pao za tri posto, svinja za gotovo četiri, koza za 3,6 posto, dok je neznatno povećan ukupan broj ovaca i peradi.

U posljednje tri godine manji je ukupan broj goveda za 38.000, svinja za 115.000, peradi za 430 hiljada komada, dok je broj ovaca uvećan za deset tisuća.

U proizvodnji mesa posljednje tri godine nema većih odstupanja, ali se s kraja prošle i početkom ove godine bilježi pad u proizvodnji mesa za 9,3 posto, mliječnih proizvoda 15 posto, ribe za trećinu, hrane za životinje gotovo 15 posto, dok je rast proizvodnje zabilježen kod pilećeg mesa za tri posto. Također, uočava se pad u proizvodnji sirovog mlijeka u posljednje tri godine za 2,4 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close