Raspoloženje na Beogradskoj burzi najbolje u godinu dana

Autor: Poslovni dnevnik , 13. svibanj 2024. u 05:52
Foto: SHUTTERSTOCK

Indeks BELEX15 je na kraju travnja zabilježio je rast vrijednosti od 1,5% u odnosu na kraj ožujka, dok je vrijednost indeksa BELEXLine u istom periodu porasla za 2,1%.

BELEXsentiment je četvrti mjesec zaredom u plusu i za mjesec svibanj iznosi 133,28, što je njegova najviša vrijednost od svibnja prošle godine i ukazuje na očekivanja ulagača na Beogradskoj burzi da će doći do solidnog rasta indeksa.

Indeks BELEX15 je na kraju travnja zabilježio je rast vrijednosti od 1,5% u odnosu na kraj ožujka, dok je vrijednost indeksa BELEXLine u istom periodu porasla za 2,1%.

Snažan rast indeksa
Promatrano u prva četiri mjeseca 2024. godine, BELEX15 je porastao za 14,8%, a BELEXline za 15,4% u odnosu na kraj prethodne godine, što je bolji rezultat od ostvarenog na većini razvijenih tržišta, ali i tržišta u okruženju.

Najtrgovanija dionica na domaćem tržištu u travnju bila je dionica Naftne industrije Srbije, koju su po prometu pratile dionice Aerodroma Nikola Tesla i Messer Tehnogasa. Vrijednost prometa u travnju iznosila je 23,4 milijuna eura, što je više od prosječnog mjesečnog prometa ostvarenog u prošloj godini.

U prometu i dalje dominiraju obveznice, dok se dionicama trgovalo u nešto skromnijem obujmu, objavili su na Beogradskoj burzi. Tijekom travnja inozemne burze bilježile su uglavnom negativne rezultate – vrijednost američkog burzovnog indeksa S&P 500 tijekom prethodnog mjeseca smanjena je za 4,2%, a njemačkog DAX-a za 3,0%, dok je od početka 2024. godine S&P 500 viši za 5,6 %, DAX za solidnih 7,0 %, a japanski NIKKEI za 14,8 % u odnosu kraj prošle godine.

Indeksi u susjednim zemljama bilježe blago negativne rezultate u proteklom mjesecu, pa je tako slovenski SBITOP pao za 2,4%, dok je hrvatski CROBEX pao za 1,0%.

U ECB-u sastanku u travnju donesena je odluka da se stope zadrže na nepromijenjenoj razini, iako je nekoliko članica ECB-a, na temelju aktualnih ekonomskih podataka, smatralo da se sa smanjenjem kamata već može krenuti. Tržišni sudionici očekuju prvo smanjenje kamatnih stopa ECB-a najvjerojatnije u lipnju.

Bolji izgledi rejtinga
Raspoloženju investitotra sigurno je pomoglo i to što je agencija Standard&Poor povećala izglede Srbije za dobivanje investicijskog kreditnog rejtinga sa stabilnog na pozitivan. Kreditni rejting Srbije zadržan je na razini BB+, samo jednu razinu ispod investicijskog rejtinga, dok povećanje izgleda na pozitivno ukazuje da bi ova agencija Srbiji mogla dodijeliti investicijski rejting u sljedećih 12 mjeseci.

Međugodišnja inflacija i dalje ima silazni trend te je u ožujku iznosila 5,0%, dok je u istom razdoblju na mjesečnoj razini iznosila 0,3%. Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na sjednici održanoj 11. travnja odlučio zadržati referentnu kamatnu stopu na razini od 6,50 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close