Rafinerija Pančevo ostvarila najbolji rezultat od 2009.

Autor: Mladen Miletić , 05. lipanj 2023. u 07:00
Prioriteti u 2022. bili su uredna opskrba tržišta naftnim derivatima i očuvanje socijalne stabilnosti zaposlenih/PD

NIS predstavio rezultate, u razvojne projekte u 2022. godini uložio oko 19 milijuna eura.

Kompanija NIS objavila je na svojoj korporativnoj stranici Izvještaj o održivom razvoju za 2022. godinu tijekom koje je nastavila pružati snažan doprinos osnovnim načelima održivog razvoja: gospodarskom napretku, razvoju ljudskih resursa, zaštiti životne sredine i podršci zajednici.

Uspješne kampanje
NIS je pionir u Srbiji u izvještavanju u skladu sa standardima vodeće svjetske organizacije u području održivog poslovanja Global Reporting Initiative (GRI), imajući u vidu da je to 13. uzastopni verificirani Izvještaj NIS-a.

Upravo objavljenim Izvještajem koji je verificirala nezavisna revizorska kuća TPA Revizija kompanija njeguje tradiciju da na transparentan i sveobuhvatan način svim zainteresiranima predstavi informacije u vezi s doprinosom ostvarenju ciljeva održivog razvoja, strateškim ciljevima kompanije, kao i opredeljenjima i rezultatima NIS-a.

U Izvještaju se, između ostalog, navodi da su u izazovnoj 2022. godini prioriteti NIS-a bili uredna opskrba tržišta naftnim derivatima i očuvanje socijalne stabilnosti zaposlenih, te da su oba cilja uspješno realizirana. Tako je u Rafineriji nafte Pančevo prerađeno 4,42 milijuna tona sirove nafte i poluproizvoda, što je najbolje ostvarenje od 2009. godine.

NIS je, također, uspeo odgovoriti na povećanu potražnju na tržištu, pa ukupan obujam prometa naftnih derivata u 2022. godini iznosi 4,36 milijuna tona, što je 8 posto više u odnosu na rezultat ostvaren godinu dana ranije.

315

milijuna dinara u ekološke je projekte u 2022. godine uložio NIS

Usto, u rad je puštena TE-TO Pančevo, a proizvedena električna energija upućivana je isključivo u domaći elektroenergetski sustav kako bi se doprinjelo stabilnosti u osiguranju domaćih potrošača električnom energijom. U razvojne projekte u prošloj godini NIS je uložio 22,1 milijardu dinara, što je 9 posto više u odnosu na kapitalna ulaganja 2021. godine.

Dobre poslovne i financijske rezultate NIS je uložio i u napredak zajednice. U društveno odgovorne projekte i podršku profesionalnom sportu u 2022. godini uloženo je 360 milijuna dinara, a u fokusu je bila kampanja “Da se nove nade rode” kojom se tvrtka pridružila važnom nacionalnom cilju – unaprjeđenjima u području reproduktivnog zdravlja i povećanju nataliteta. Kampanja je provedena na nacionalnoj razini jer je podržano 40 zdravstvenih ustanova u više od 30 općina i gradova širom Srbije.

Povodom kampanje Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, naveo je u Uvodnoj riječi Izvještaja o održivom razvoju: “Želio bih istaknuti da je 2022. bila izuzetno važna i za jačanje našeg partnerstva sa zajednicom. Imali smo čast biti dio kampanje od suštinskog značaja za budućnost zemlje: podržali smo zdravstvene ustanove kroz nabavu suvremene medicinske opreme, koja će doprinijeti poboljšanima u području reproduktivnog zdravlja i najplemenitijem cilju – povećanju nataliteta i rađanju naših novih nada”.

U istraživanju TalentX, koje je provela grupa stranica za zapošljavanje Poslovi.Infostud i u kojem je sudjelovalo oko 11.000 ispitanika, NIS je ponovo izabran za najpoželjnijeg poslodavca. U 2022. kompanija je dobila još jedno važno priznanje – sertifikat “Poslodavac partner” koji konzultantska kuća SELECTIO dodeljuje organizacijama koje dostižu najviše standarde kvalitete kada je riječ o području upravljanja ljudskim resursima.

NIS je nastavio pružati šansu mladima – uspješno su organizirane nove sezone programa studentske prakse pod nazivom NIS Calling, kao i programa NIS Energy, koji pruža priliku master studentima i diplomcima odabranih fakulteta da unaprijede znanja i zaposle se u NIS-u.

U 2022. godini, u suradnji sa eksternim provajderima, organizirano je 3407 obuka na kojima je sudjelovao 9961 polaznik, čime je NIS nastavio sa stalnim obukama zaposlenih.

Kreirali nove vrijednosti
NIS je dao snažan doprinos i zaštiti životne sredine te u 2022. godini u ekološke projekte uložio gotovo 315 milijuna dinara. U fokusu je bila i zaštita i sigurnost na radu. Drugu godinu zaredom NIS je dobio najviše domaće priznanje iz područja sigurnosti i zdravlja na radu, Povelju “28. april”, koju dodjeljuje Uprava za sigurnost i zdravlje na radu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

“S pravom možemo reći da smo u 2022. s uspjehom odgovorili na sve izazove i zajednički uložili napore kako bismo osigurali dugoročni održivi razvoj NIS-a. Ali, održivost zahtjeva svakodnevan rad i veliku posvećenost svih naših zaposlenih.

Zato Izvještaj o održivom razvoju za 2022. nije samo pregled onog što smo ostvarili u prošloj godini, već i svojevrsni plan što još trebamo učiniti kako bismo ispunili ciljeve naše Strategije razvoja i kreirali nove vrijednosti za sve zaposlene, dioničare i širu zajednicu”, naveo je Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, u Uvodnoj riječi Izvještaja o održivom razvoju za 2022. godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close