Radnici uglavnom izbjegavaju ovaj posao: ‘Trčim na sve strane, i to za minimalac’

Autor: Poslovni.hr , 29. studeni 2022. u 07:00
Foto: Shutterstock

Potreba za blagajnicima, pomoćnim radnicima i skladištarima ne jenjava.

Radim kao blagajnik, skladištar, prodavač, izlagač voća i povrća, pića. Postavljam cijene, imam rokove, radim i oko higijene u objektu… Listi nema kraja. Trčim na sve strane, i to za minimalac – to je, najčešće, priča koja se ovih dana može čuti od zaposlenih u trgovinama, piše portal politika.rs.

Razloga za takvo stanje na terenu je napretek, a glavni je manjak radne snage zbog niskih plaća. Inače, radnici uglavnom izbjegavaju ovaj posao zbog malih plaća, teškog rada u smjenama, vikendom i praznicima. Zaposleni se žale i na prekovremeno ostajanje na poslu koje im najčešće nije plaćeno.

Bez odgovora

Zbog toga potreba za blagajnicima, pomoćnim radnicima i skladištarima ne jenjava. U Srbiji ima oko 300.000 zaposlenih u trgovini, ali veliki broj njih prima minimalac ili malo više od minimalne plaće. Kako otkrivaju u Savezu samostalnih sindikata trgovine Srbije, prosječna plaća je od 45.000 do 50.000 dinara, dok blagajnici zarađuju i manje – oko 40.000 mjesečno.

Radoslav Topalović, predsjednik ovog sindikata, podsjeća da je situacija nepromijenjena, već godinama. “Sindikati zato smatraju da bi minimalna cijena rada u trgovini trebalo biti barem onoliko koliko vrijedi minimalna potrošačka košarica. To treba biti donja granica za plaće u tom sektoru. Naš sindikat je već imao inicijativu da se ovoj branši smanji broj radnih nedjelja u mjesecu, da se čak obustavi rad nedjeljom u trgovini, ali od toga za sada nema ništa.

“Odgovor nismo dobili od nadležnih. Ostalo nam je samo to da zaključujemo kolektivne ugovore kod poslodavca pojedinačno, pa smo tako učinili s Delhaizeom, Mercatorom i Metroom, pokušavajući da na razini poduzeća dogovorimo bolje uvjete rada, nego prema Zakonu o radu”, naglašava Topalović. Problem nedostatka radnika postoji u cijeloj maloprodajnoj industriji. Ne samo u Srbiji, nego i u cijelom regiji. Na tržištu su posebno deficitarne upravo pozicije prodavača različitih profila, mesara i skladištara, što se svakako odražava i u težem pronalaženju kandidata za te pozicije.

U Idei priznaju da, iako raspisuju redovne natječaje koji su aktivni tokom cijele godine, u svakom trenutku imaju potrebu za oko 300 novih zaposlenih, i to na teritoriji cijele Srbije.

Problem i za male

Nedostatak zaposlenih problem je i za vlasnike malih privatnih trgovina koji, bar kako tvrde, često nude veće plaće nego domaće i strane trgovačke kompanije. Nadmetanje za radnika je sve vidljivije, ali o visini plaća veliki trgovinski lanci ipak nerado govore. Činjenica je da su plaće niske, zbog čega radna snaga sve češće šeta od poslodavca do poslodavca. I pored plaća i rada na učinak, koji dolazi uz fiksnu plaću, neki trgovinski lanci imaju problem s manjkom radne snage, posebno u skladištima.

Jednom vojvođanskom lancu tako trenutno nedostaje čak 15 radnika. Zbog toga taj poslodavac planira od naredne godine povećati plaće za bar 15 posto, kako bi privukao više radnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close