Radikalizacija prosvjeda u EPS-u: Radnici će blokirati Ibarsku magistralu

Autor: Jerko Zlatar , 04. svibanj 2023. u 07:00
Goran Perišić je izjavio da nijedna od dvije frakcije sindikata ne radi u interesu radnika, da su primorani izaći na ulicu/MITAR MITROVIĆ

Radnici svjesni da je u pitanju prljava tehnologija, i da bi oni sami bili najsretniji kada bi to bilo bolje po okoliš, ali u ovoj situaciji i u stanju EPS-a, to bi bilo nerealno.

Kao što je i najavljeno, poslije protesta u Lazarevcu, i poslije isteka roka za poništenje odluke o transformaciji Elektroprivrede Srbije iz javnog poduzeća u dioničko društvo, dolazi do najavljene eskalacije protesta radnika EPS-a.

Jedan od osnivača RT Jedinstvo, Goran Perišić je izjavio da nijedna od dvije frakcije sindikata ne radi u interesu radnika, da su primorani izaći na ulicu, da neće dozvoliti da bilo tko politizira njihov protest, te da će protest, ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima, radikilazirati.

Radnik EPS-a, Vladimir Vujanović je izjavio da imaju informaciju da će Kolubara ostati samo sa nekoliko tisuća radnika, a znamo da sada, s izdvojenim poduzećima broji preko 15.000. Samim činom ovako brzog prelaska u dioničko društvo i sa svim spornim točkama vidimo da nam je kraj blizu.

Lazarevac i Kolubara nisu spremni za brzu tranziciju s ugljena na obnovljive izvore energije, jer Lazarevac nema nijedno poduzeće koje nije vezano za RB Kolubara. Mi nemamo radnih mjesta, niti bilo čega drugog osim ugljena”.

Naglašavaju da su prošli sindikalni izbori bili nelegitimni, te da su provedeni bez ikakve kontrole, tako da je izlaznost bila – 110%!

Nabava ugljena
Glede rezervi ugljena, predstavnici RT Jedinstvo su optimistični, jer prema njihovima riječima čitav potez od Uba do kopa Tamnava – Zapadno polje je bogat lignitom, ali da je problem otkrivka ugljena, jer se, primjerice, na dubini od deset metara već nalazi jalovina, tako da se površinski kopovi doslovce potkopavaju, što se ne bi smjelo raditi, i sada je sva mehanizacija potonula “kao da su u jamskom rudniku”.

Jedan od sugovornika je naglasio da “sva sreća što je ova zima bila ovako blaga, inače bi bile restrikcije.” Sada ima rezervi ugljena, simbolične količine se uvoze iz Indonezije, ali većina ugljena deklarirana iz Indonezije zapravo dolazi iz Omarske, gdje se ukrcava na vlakove i kamione u Prijedoru.

Cijena ugljena je paprena, te se plaća 90 eura po toni, plus troškovi transporta. Postavlja se logično pitanje zašto EPS, koji posjeduje licencu za uvoz, direktno ne kupuje ugljen, već se angažiraju posrednici.

Jedan od nazočnih predstavnika je izjavio da su radnici svjesni da je u pitanju prljava tehnologija, i da bi oni sami bili najsretniji kada bi to bilo bolje po okoliš, ali u ovoj situaciji i u ovom stanju EPS-a, to bi bilo nerealno.

Loše upravljanje
Isto važi i za filtere, koji još nisu postavljeni, a plaćeni su. Također, općina Lazarevac, imala je potpisan ugovor s EPS-om, gdje je predviđeno da jedan euro po toni proizvedenog ugljena ide općini na ime ekološke takse, koja bi pomogla prilikom diverzifikacije lokalne privrede i razvoj općine.

Što se desilo s tim novcem, nitko ne zna. Nekoč su postojali planovi za 20-30 godina, a danas postoje planovi tek za sljedeći mjesec, tako da radnici ne vide viziju budućnosti tvrtke.

TE Nikola Tesla je napravljena isključivo za ignit iz bazena “Kolubara”, ali je zbog sve manje proizvodnje EPS morao izgraditi tvornicu za homogenizaciju ugljena. Novi protest je zakazan za 5. svibanj u kod jezera Očaga kod Lazarevca, a planira se jednosatna blokada Ibarske magistrale.

Komentirajte prvi

New Report

Close