Racionalnije, ali skuplje grijanje na toplanu u Srbiji

Autor: Poslovni dnevnik , 09. rujan 2022. u 06:00
Naplata grijanja u Srbiji relativno je dobra, oko 93-94 posto, a najveća sredstva proračunu duguju zdravstvene ustanove/S. B. Babić/PIXSELL

Preporuka Ministarstva rudarstva i energetike je da temperatura u prostorijama u kojima se boravi bude od 20 do 21 stupnjeva, a za prostore u kojima se spava 18.

Građani Srbije koji se griju preko toplane ove zime mogu računati da će se, zbog energetske krize, štedjeti i na grijanju koje će u mnogim gradovima biti skuplje do 20-tak % jer su toplane podnijele zahtjev za povećanje cijena, piše Politika.

Preporuka Ministarstva rudarstva i energetike je da temperatura u prostorijama u kojima se boravi bude od 20 do 21 stupnjeva, a za prostore u kojima se spava 18. Savjet ministarstva je da toplane razmotre optimalan rok za početak sezone grijanja koja je do sada počinjala 15. listopada pod uvjetom da je temperatura tri dana niža od 12 stupnjeva.

Saša Petković, direktor toplane u Subotici s oko 11.000 korisnika, rekao je za Betu da će se sve preporuke resornog ministarstva razmotriti.

“Osigurali smo plin godišnjim ugovorom s opskrbljivačem, a grijanje naplaćujemo po potrošnji. Podnijeli smo zahtjev lokalnoj samoupravi za poskupljenje za oko 10%”, rekao je Petković.

Direktor toplane u Majdanpeku Đorđe Roškić rekao je da je remont postrojenja pri kraju i da se kao energent koristi “sječa” koja je ugovorena za predstojeću zimu.

“Sezona grijanja mora početi 15. listopada, bude li potrebno i ranije, jer je ovdje desetak stupnjeva hladnije nego u Beogradu. Štedjet ćemo koliko je moguće”, rekao je Roškić. Ta toplana s 4.000 korisnika podnijela je zahtev za poskupljenje grijanja za 10%.

Grijanje u Majdanpeku košta 95 dinara po kvadratu, a realna cijena bila bi 150 dinara. To, kaže, nitko ne može platiti, pa je toplana tražila da cijena grijanja bude oko 105 dinara po kvadratu, jer je “sječa” po toni poskupjela sa 3.600 na 4.600 dinara.

Direktor toplane u Kraljevu Aleksandar Nestorović rekao je da toplana kao energent koristi plin i mazut i da je raspisana javna nabava. Grijanje u Kraljevu sad košta 92 dinara po kvadratu, a toplana je zatražila poskupljenje od 20%

Komentirajte prvi

New Report

Close