Qatar Airways mogući novi strateški partner Air Serbije

Autor: Poslovni.hr , 08. ožujak 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Potraga za strateškim partnerom pričuvna je opcija zbog nepredvidivog i teškog poslovanja avioprijevoznika.

Air Serbia treba strateškog partnera kako bi osigurala dodatni kapital za moguće rizike koji dolaze iz međunarodnog okruženja i za daljnje širenje mreže, rekao je Petar Vojinović, urednik zrakoplovnog portala Tango six. On je agenciji Beta, povodom izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je domaćoj aviokompaniji Air Serbia potreban strateški partner, rekao da je cilj osigurati dodatni kapital za izvanredne situacije, kroz strateško partnerstvo koje ne može biti veće od 49 posto sudjelovanja u vlasništvu, zbog pravila Europske komisije. Srbijanski predsjednik Vučić zatražio je od katarskog emira Tamima bin Hamada Al Thanija da Qatar Airways prouči mogućnost preuzimanja udjela u Air Srbiji i postane njen strateški partner. Vučić je tijekom posjete Dohi rekao:

Danas je Air Serbia potpuno u rukama Srbije. Ima čistu bilancu, ali želimo izbjeći buduće rizike jer kretanja na tržištu ne ovise samo o nama. Zamolio sam katarskog emira da nam pomogne u budućnosti i da vidimo jesu li zainteresirani postati naš strateški partner. Za nas bi to bila izuzetno važna investicija. O tome ćemo detaljnije razgovarati prilikom buduće Emirove posjete Srbiji. Vojinović je rekao da potreba za partnerom Air Serbije ne proizlazi iz stjecanja novih vještina ili pomoći u vođenju poslova, što je bio prioritet prilikom sklapanja partnerstva s tvrtkom Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, već najvjerojatnije zbog pružanja dodatnog kapitala. – Ni Katar ni bilo koja druga aviokompanija u ovoj fazi ne može Air Serbiji ponuditi ništa suštinski novo u tehnologiji, znanju i upravljanju. Potraga za strateškim partnerom rezervna je opcija kao osiguranje zbog nepredvidivog i teškog poslovanja avioprijevoznika na koje utječu stvari koje ne mogu kontrolirati, poput, primjerice, pandemije, rekao je Vojinović.

Konzultant za strana ulaganja Milan Kovačević rekao je za “Novu” da je malo neobično što je Vučić pozvao Katar u strateško partnerstvo s Air Serbijom, jer “Emirati i Katar nisu u dobrim odnosima, pa je moguće da je vlasništvo Etihada preko “Air Serbije” potpuno seli u Katar. A rezultati Air Serbije ove bi godine trebali biti i bolji o čemu svjedoče i najave nekih novih važnih letova. Tijekom nadolazeće ljetne sezone Air Serbia će povećati broj letova za New York te će od 18. lipnja do početka rujna za taj američki grad letjeti sedam puta tjedno, odnosno svaki dan u tjednu. Air Serbia će od 17. svibnja uspostaviti izravne, redovite letove između Beograda i Chicaga. Do 11. lipnja letovi za zračnu luku O’Hare (ORD) odvijat će se dva puta tjedno, srijedom i subotom, a od 12. lipnja tri puta tjedno ponedjeljkom, srijedom i subotom.

Prema preliminarnim rezultatima, Air Serbia je u 2022. po prvi put od izbijanja pandemije imala pozitivan neto i operativni rezultat i ostvarila profit od 21 milijun eura, bez ijednog eura državnih subvencija.

Prema podacima Središnjeg registra vrijednosnih papira, dioničko društvo Air Serbia je u 83,85 posto srpskom vlasništvu, dok preostalih 16,42 posto drži Etihad.

Komentirajte prvi

New Report

Close