Putovanja sve skuplja, ali srpski turisti putuju više nego ikad

Autor: Nađa Irena Fišić , 28. veljača 2024. u 07:00
Četveročlana obitelj za apartmanski smještaj u Grčkoj treba između 200 i 400 eura po osobi/M. Mitrović

Ljetovanje će ove godine biti skuplje do 20 posto, no lepeza popusta je poprilično niska.

Na upravo održanom 45. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu postalo je sasvim jasno kako se putuje više no ikada, no uz to i skuplje no prije.

Ljetovanje će ove godine biti skuplje do 20 posto, a sajamski popusti su bili poprilično niski i iznosili maksimalno sedam posto na uplate turističkih aranžmana u cijelosti.

Grčka na vrhu
Tako će, primjerice, četveročlana obitelj za apartmanski smještaj u Grčkoj – što je ujedno najpopularnija vrsta ljetovanja za turiste iz Srbije – trebati dati između 200 i 400 eura po osobi, hoteli u Turskoj su do 2500 eura po osobi all inclusive i s 5 zvjezdica, a egzotične destinacije idu i po par tisuća eura po osobi Zemlja partner bila je Grčka, najtraženije tržište za odmor građana Srbije, a po prvi puta su se predstavile Kambodža, Ekvador, Sveta Lucija i Libija.

Iako za mnoge neobičan izbor, Libija je živopisna zemlja na čijem štandu su predstavljene antičke iskopine, izleti kao što su posjet Sahari i upoznavanje sa životom plemena Tuarega. Ipak, ono što je turistima najbitnije je da je ta zemlja, kako su rekli na njenom štandu, sigurna za sve turiste koji je posjete.

Egzotične destinacije

Hoteli u Turskoj su do 2.500 eura po osobi all inclusive i s 5 zvjezdica, a egzotične destinacije idu i po par tisuća eura po osobi.

“Za ovaj sajam turizma napravili smo odličnu ponudu, nama je top destinacija Turska, imamo svakodnevne polaske od 15. svibnja do 15. listopada. Imamo južnu i egejsku Tursku i popularna ljetovališta kao što su Alanya, Antalyja, Kemer, Belek, Marmaris i Kusadasi, Bodrum. Na drugom mjestu su nam Grčka i njeni otoci. Najveći broj naših gostiju ide na Skiathos i Rodos, ali i manje poznate destinacije su zaživjele, kao što su Kos, Samos i Skopelos.

Vlada i veći interes za Mediteran, odnosno za Hrvatsku, Italiju i Španjolsku. Imamo u ponudi i Andaluziju, koja je postala zanimljiva zbog direktnog leta Beograd – Malaga, a Tunis nam se vratio nakon 10 godina. Za obitelji s djecom u ponudi imamo apartmanski smještaj na više destinacija na Halkidikiju gdje se cijene u sezoni kreću od 200 do 400 eura po osobi, ovisno od termina putovanja, s tim što je za djecu smještaj besplatan. U regiji Olimpa se u Leptokaryji i Platamonu može ljetovati za 200 do 400 eura po osobi, dok se u srpnju i kolovozu cijene kreću i do 700 eura.

Ljetovanje u hotelima s četiri zvjezdice u Turskoj s avioprijevozom za 10 dana stoji između 700 i 900 eura, dok u Kemeru u hotelu s pet zvjezdica 10 dana košta od 1500 pa do 2500 eura pa na više. Sajamski popust iznosi pet posto za rezervacije, dok na uplate u cijelosti iznosi sedam posto – rekao je Andrej Todorović iz Kontiki travela, jedne od najvećih turističkih agencija u Srbiji. Dodao je i kako više nemaju određeni tip klijenata.

700

eura najniža je cijena desetodnevnog ljetovanja u Turskoj u hotelu s 4 zvjezdice

Cijene rastu
“Takvo je vrijeme da moramo razmišljati o svim klijentima, dok smo ranije bili orijentirani prema klijentima od 4 i 5 zvjezdica. No, ‘post-covid’ period nas je naučio da moramo imati i apartmane u ponudi, kao i najskuplje hotele,” naglasio je.

Iz agencije Big Blue naglasili su kako s uplaćenom akontacijom od 50 eura daju popust od pet posto na aranžman, a za uplate u cijelosti popust je također sedam posto, jednako kao i ostale agencije. Hoteli su trenutno dali niže cijene 10 do 15 posto, ali su cijene ove godine od 10 do 20 posto više nego prošle godine.

Pod sloganom ‘Poslužite se’ paralelno sa Sajmom turizma odvijao se i 19. Međunarodni sajam hotelsko ugostiteljske opreme HORECA-OPREMA. On je okupio brojne srpske i međunarodne kompanije iz najrazličitijih ugostiteljskih djelatnosti – proizvodnje, distribucije i prodaje hotelskog i ugostiteljskog namještaja, oprema za kuhinje, restorane i barove, kao i uslužne djelatnosti, te nove trendove poslovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close