Prostran: Protesti natjerali Vladu Srbije na zaokret

Autor: Poslovni dnevnik , 24. svibanj 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Potrebno je hitno donijeti sustavni zakon o regresiranju cijene imputacije, osnovnih troškova, prije svega nafte, zatim mineralnog gnojiva, sjemena.

Agroekonomist Milan Prostran ocijenio je u izjavi da su protesti poljoprivrednika “natjerali” članove Vlade Srbije da se ozbiljnije pozabave ovim sektorom. On je za Insajder televiziju rekao da se o poljoprivredi u Srbiji “priča samo kad su kriza” i dodao da “nakon (nedavnog) prosvjeda poljoprivrednika vidi neke pomake”.

“Vjerojatno su štrajkovi na neki način natjerali ljude iz Vlade da se ozbiljnije pozabave ovim sektorom, te da do kraja godine naprave konzistentnu, puno atraktivniju poljoprivrednu politiku, barem da bude što bliža politici Europske unije. “ rekao je Prostran.

Smatra i da bi pregovori s Vladom Srbije bili lakši “kada bi udruženja poljoprivrednika bila jedinstvenija”. Kazao je i da postoje i udruge koje podržavaju mjere srbijanske vlade, što je, kako je ocijenio, vjerojatno potaknulo vladu da (u početku) “đonom” odbija sve zahtjeve.

“Međutim, definitivno se shvatilo da je poljoprivreda u ozbiljnoj krizi i da su troškovi proizvodnje nenormalni”, rekao je Prostran. Smatra da, iako resorno ministarstvo tvrdi da je proračun za poljoprivredu rekordan, proračun bi trebao biti “barem na razini postotnog sudjelovanja poljoprivrede u formiranju bruto društvenog proizvoda države”.

“Minimalno učešće bi bilo 10 odsto (i) to bi značilo, prema sadašnjem nivou budžeta, prema današnjem vremenu, negde oko 160 do 180 milijardi dinara”, rekao je Prostran.

Kad je riječ o poljoprivrednoj politici i sustavnim promjenama, ustvrdio je da se prvo moraju “napasti” troškovi proizvodnje jer, kako je ocijenio, oni stvaraju veliki problem u cijeni koštanja finalnog proizvoda.

“Potrebno je hitno donijeti sustavni zakon o regresiranju cijene imputacije, osnovnih troškova, prije svega nafte, zatim mineralnog gnojiva, sjemena”, rekao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close