Prošle godine u Srbiji zaposleno više od 52.000 stranaca

Autor: Poslovni dnevnik , 13. ožujak 2024. u 19:00
Foto: Shutterstock

Od ukupnog broja novodošlih, najveći broj su radnici iz Kine, njih 10.000.

Prošle godine strancima je u Srbiji izdano više od 52.000 radnih dozvola, što je skok od gotovo 70 posto u odnosu na godinu ranije. Samo u Beogradu ima još 30.000 stranih radnika. Unatoč tome, još uvijek nedostaju svi profili radnika. Procjenjuje se da nedostaje oko 20.000 vozača i otprilike toliko radnika u ugostiteljstvu.

Od ukupnog broja novodošlih, najveći broj su radnici iz Kine, njih 10.000. Drugi po broju su državljani Rusije – 8.000, zatim 5.500 radnika iz Turske, 3.000 iz Indije, zatim Kube, Nepala, Bangladeša i na kraju susjednih zemalja, piše RTS.

“U našoj kulturi sigurno imamo ljude koji su unutar Microsofta s raznih strana, ali što se tiče razvoja softvera iz Beograda, mi već pet-šest godina imamo strategiju zapošljavanja, ne samo iz Srbije, nego iz cijele regije. zapadnog Balkana”, rekao je Milan Gospić, direktor Microsofta Srbija.

Srbija je jedna od potpisnica Globalnog sporazuma o migracijama koji bi trebao štititi migrante, ali i biti u funkciji održivog razvoja.

“Programski okvir uključuje analizu tržišta rada, rad na informativnim sustavima kao što je Welcome to Serbia, kao jedan od primjera dobre prakse koji treba slijediti”, istaknula je Donatela Bradić iz UN-ove Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Ministrica za skrb obitelji i demografiju Darija Kisić u svom je mandatu krenula u izradu zakona o zapošljavanju stranaca i potpisala nekoliko međudržavnih sporazuma, kaže da su se ti radnici pokazali dobrima te da su se brzo integrirali u obitelji.

“Ono što je neizbježno jest iseljavanje radne snage i iseljavanje iz inozemstva, ali prioritet svih naših aktivnosti je da se vrate naši ljudi koji su, nažalost, prethodnih godina otišli u potrazi za poslom, rekla je Kisić.

Nije tajna da je Europska unija osigurala velika sredstva za afričke zemlje, prvenstveno Maroko, Tunis i druge, odakle namjerava privući talente.

U Srbiji je počela prva lista deficitarnih zanimanja, a strani državljani koji posjeduju traženu stručnu spremu neće morati čekati na odobrenje Nacionalne službe za zapošljavanje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close