Prošla godina u znaku deficita i uvoza radne snage u Srbiji

Autor: Miroslav Kuskunović , 19. siječanj 2023. u 07:15
I dalje se u većoj mjeri traže radnici s nižim stupnjem kvalifikacija /HRVOJE JELAVĆ/PIXSELL

Poslodavci su najviše raspisivali oglase za prodavače, vozače, skladištare, administrativne radnike kao i radnike u proizvodnji.

Već nekoliko godina unazad na tržištu rada u Srbiji primjetan je nedostatak određenih kadrova, prije svega obrtničkih zanimanja. Tako je i prethodnu godinu obilježio s jedne strane veliki deficit radne snage, a sa druge uvoz radnika iz inozemstva kako bi se bar u manjoj mjeri zadovoljile potrebe tržišta rada.

Prema podacima centra za zapošljavanje Infostud u 2022. godini bilo je 13 posto više raspisanih natječaja nego godinu dana ranije, tako je godina završena sa 76.247 oglasa za posao. Ipak u prilog priči o nedostatku radne snage ukazuju i podaci da je broj kandidata koji su bili u potrazi za zaposlenjem bio manji za 2 posto u odnosu na prethodnu godinu i iznosio 237.897.

Također, prosječan broj onih koji se javljaju na oglase je u znatnom padu i u 2022.godini iznosi 47 po jednom oglasu, dok je 2021. bio 57. Najtraženiji sektori u kojima je bilo najviše mogućnosti za zaposlenje u prethodnoj godini bile su trgovina, prodaja, IT, strojarstvo, administracija i ugostiteljstvo.

Poslodavci su najviše raspisivali oglase za prodavače, vozače, skladištare, administrativne radnike kao i radnike u proizvodnji. Sa druge strane želje kandidata se nisu umnogome razlikovale, te su najviše konkurirali na pozicije prodavača, administrativnih radnika, komercijalista i telefonskih operatera.

Uz općepoznati deficita koji vlada u IT sektoru već godinama unazadi, prethodne godine je u prvi plan izbio deficit obrtničkih zanimanja i uvoz radnika iz istočnih zemalja.

Tako je prema podacima Infostuda najveći deficit bio izražen za pozicije skladištar, konobar, kuhar, mesar, higijeničar, ali Srbiji u velikoj mjeri nedostaju i građevinski radnici, vozači i obrtnici poput automehaničara i vodoinstalatera. Sa manjkom kadrova na tržištu susreli su se i poslodavci koji su bili u potrazi za elektroinženjerima, diplomiranim farmaceutima, ali i advokatskim pripravnicima.

Kada se pogledaju svi oglasi, i dalje se u većoj mjeri traže radnici sa nižim stupnjem kvalifikacija. Čak 61% oglasa bilo je namijenjeno onima sa srednjom stručnom spremom, a čak 4% za one koji imaju samo osnovno obrazovanje. Samo 35% oglasa ponuđeno je kandidatima sa višim kvalifikacijama ili fakultetom.

Poslodavci koji su prošle godine bili u potrazi za novim kadrovima, bili su pristupačniji i u zapošljavanju studenata te je tako preko 10.000 oglasa (14%) bilo dostupno svima njima koji prave prve korake na tržištu rada. Analiza pokazuje da je više od 6.000 oglasa bilo dostupno osobama sa invaliditetom.

Komentirajte prvi

New Report

Close