Prosječan prinos soje u Srbiji 2,84 t/ha, izvoz smanjen, a uvoz drastično povećan

Autor: Poslovni.hr , 30. listopad 2023. u 06:59
foto: unsplash

Ostvarena proizvodnja zadovoljit će domaće potrebe, kao i određene viškove za izvoz.

Republički zavod za statistiku Srbije objavio je najnoviju procjenu ovogodišnjeg uroda soje sa stanjem na dan 5. rujna. Kako se navodi u priopćenju, sa 211.020 ha proizvedeno je 599.878 t soje, uz prosječan prinos od 2,84 t/ha. Procijenjena proizvodnja veća je za 50,5 posto u odnosu na prošlu proizvodnu godinu. U odnosu na desetogodišnji prosjek proizvodnja je veća za 9,9 posto.

Obilne oborine

Za razliku od prošle izrazito sušne godine, klimatski uvjeti ove su godine bili uz obilne oborine, no njihov raspored nije bio najbolji. Može se reći da su bile povoljnije u odnosu na prošlu godinu, jer je proizvodnja soje dvostruko veća od prošlogodišnje. Ostvarena proizvodnja zadovoljit će domaće potrebe, kao i određene viškove za izvoz.

Očekivana proizvodnja sojinih proteinskih proizvoda, prema procjeni iznosila bi oko 367.000 tona, što bi omogućilo izvoz ovih proizvoda od oko 117.000 t. Izvoz sojinog ulja mogao bi premašiti 80.000 tona.

Izvoz soje tijekom netom završene tržišne godine bio je otežan, što zbog manjeg uroda, što zbog slabije kvalitete iz prethodne sušne godine, ali i zbog logističkih problema. Izvoz je 70 posto manji u odnosu na prethodnu tržišnu godinu i iznosio je 4.500 tona. Uvoz je povećan za 126 posto kako bi se nadoknadila nedostajuća količina sirovina i iznosio je 156.000 tona.

Sredinom rujna sklopljeni su prvi burzovni ugovori za otkup novog roda soje po cijeni od 49,50 din/kg, ali je daljnja trgovina nastavljena po nižim cijenama. U drugom tjednu listopada sojom se trgovalo u rasponu cijena od 42,8 do 44,0 din/kg. Najveći dio uroda otkupljen je po 45,00 dinara. Domaće cijene soje već duže vrijeme imaju tendenciju pada, kao posljedica dešavanja na svjetskim tržištima uslijed dobre ponude i vraćanja cijena u redovne okvire nakon drastičnog skoka uzrokovanog ratom u Ukrajini.

70 posto

smanjen je ove godine izvoz soje iz Srbije

Izvoz sojinog ulja i proteinskih proizvoda je u uobičajenim višegodišnjim okvirima i iznosi 61.000 tona ulja i 71.000 tona proteinskih proizvoda.

Globalna situacija

Cijene nafte, kao i ostalih dobara poljoprivrednog sektora, padaju više od godinu dana, a izvoz teksture soje pokazuje izraziti trend rasta tijekom posljednjih godina, smatraju srpski poljoprivredni stručnjaci. Cijena soje na Produktnoj berzi u Novom Sadu je u silaznom trendu. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, cijena američke i brazilske soje na burzi u Rotterdamu niža je za oko 100 USD/t i iznosi 577 USD, odnosno 551 USD/t.

Prema projekcijama američkog Ministarstva poljoprivrede za tržišnu godinu 2023./24., očekuje se rast proizvodnje soje u svijetu za oko 8 posto i iznosit će 399,5 milijuna tona, što bi trebalo doprinijeti stabilnosti ponude i cijena.

Komentirajte prvi

New Report

Close