Proračunskim novcem kupljeno 980 kuća na selu za mlade

Autor: Miroslav Kuskunović , 03. siječanj 2023. u 07:00
Nositelj programa je ministarstvo za brigu o selu Republike Srbije/Shutterstock

Ovaj program provođen je četiri godine preko Kabineta ministra za regionalni razvoj, a 2021. godine preko Ministarstva za brigu o selu.

Ministarstvo za brigu o selu Vlade Republike Srbije priopćilo je kako je ove godine uspješno provelo tri programa ukupne vrijednosti 1,2 milijarde dinara, od kojih je najzapaženiji program kupovine seoskih kuća sa okućnicom, u čijoj realizaciji je kupljeno 980 kuća.

Za realizaciju drugog programa dodijele bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva za prijevoz seoskog stanovništva u 2022. godini izdvojeno je 120 miliona dinara, a novac za nabavku ovih vozila dobilo je 17 lokalnih samouprava.

Treći program podrazumijeva financiranje organizacije manifestacije “Miholjski susreti sela”, za što su ove godine izdvojena 43 miliona dinara, pri čemu je sredstva za organiziranje jednodnevne ili višednevne manifestacije dobilo 87 gradova i općina.

Plan je da se i sljedeće godine nastavi sa ova tri programa, ali da se realiziraju i novi program podrške razvoju zadrugarstva dodjelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja zadruga.

Ovaj program provođen je četiri godine preko Kabineta ministra za regionalni razvoj, a 2021. godine preko Ministarstva za brigu o selu.

Za 2023. godinu planiran je i program adaptacije ili rekonstrukcije domova kulture ili zadružnih domova u selima u moderne, multifunkcionalne objekte koji bi seoskom stanovništvu trebalo približiti zdravstvenu zaštitu, neophodne administrativne usluge, kulturne sadržaje i drugo.

Program pokretanja privrednih aktivnosti na selu bit će usmjeren ka obnovi starih zanata, samostalnih radnji, seoskog turizma i svih djelatnosti koje su potrebne za normalno funkcioniranje sela.

Komentirajte prvi

New Report

Close