Propali pregovori s Vladom, kreću prosvjedi srpskih poljoprivrednika

Autor: Poslovni dnevnik , 16. svibanj 2023. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Poljoprivrednici traže subvencije od 300 eura po hektaru, a da se na dizel ne obračunavaju trošarine i PDV, kao i da subvencija po kravi iznosi 40.000 dinara.

Poljoprivrednici na jučerašnjem sastanku s premijerkom Srbije Anom Brnabić nisu postigli nikakav dogovor, a od danas počinju prosvjede širom zemlje. Mnoge to nije iznenadilo jer je već od ranije bilo očito da su stavovi previše udaljeni.

Predsjednik Udruge “Stig” iz Požarevca Nedeljko Savić rekao je da su poljoprivrednici postavljali zahtjeve, ali da nijedan od njih nije ispunjen i da su bili prinuđeni da krenu u prosvjede od utorka u 9 sati.

“Iskreno, nisam iznenađen odgovorom Vlade. Da bi se to ispunilo i poljoprivreda krenula naprijed potrebno je mnogo novca. Ne razumijemo vlast, a nadolazećim akcijama pokušat ćemo skrenuti pozornost na nas”, rekao je Savić. Također je istaknuo da će prosvjed biti organiziran kao prosvjedna vožnja.

“Oni će stajati uz rub ceste, a nakon toga slijede pojačane mjere. U prvom dijelu prosvjeda nećemo maltretirati građane… Stajat ćemo uz cestu”, kazao je Savić.

Pozvao je sve poljoprivrednike da se pridruže prosvjedu. Poljoprivrednici traže subvencije od 300 eura po hektaru, a da se na dizel ne obračunavaju trošarine i PDV, kao i da subvencija po kravi iznosi 40.000 dinara.

Poljoprivrednici i stočari očekuju da im vlasti dostave cijene poljoprivrednih proizvoda, pšenice, kukuruza, soje i dr., kao na burzama u Budimpešti i Parizu. Imaju i zahtjeve vezane uz premije za mlijeko.

“Prošle godine smo pokušavali da ukažemo na poremećaje na tržištu”, rekao je Savić i dodao da je cijena pšenice od 18 dinara neprihvatljiva jer poljoprivrednici ne mogu da je proizvode po tako niskoj cijeni.

Traže da se uvedu prelevmani na sve mliječne proizvode za sve zemlje EU i CEFTA sporazuma; da dizel za oranice bez trošarine s PDV-om iznosi 100 litara po hektaru za ratarske kulture i 300 litara po hektaru za povrtlarske i voćarske kulture; da naknada za krave muzare iznosi 40.000 dinara; te da se plaćanje naknade za odvodnju ukine i prenese na jedinice lokalne samouprave.

Komentirajte prvi

New Report

Close