Promet nekretninama u Srbiji pada, ali ne i cijene kvadrata

Autor: Poslovni.hr , 31. siječanj 2024. u 07:03

Prodavatelji pokušavaju održati cijene, ali je broj realizacija smanjen.

Tržište nekretnina u Srbiji stagnira, a stručnjaci iz ove branše očekuju da će rast biti ostvaren tek sljedeće godine, dok se drastičan pad cijena ne očekuje.

Predrag Dević iz agencije “Beoagent” kaže za N1 da tržište nekretnina u glavnom gradu od prošle godine nastavlja stagnaciju.

“Ne prodaje se dobro, a nema ni potražnje. Manji je i broj kupaca. Prodavatelji pokušavaju održati cijene, ali je broj realizacija smanjen. Svi nešto čekaju. Situacija je ista kao i u prošlom kvartalu prošle godine, samo je sada još drastičnija. Tako da, i kad se pojavi stan, odmah se prodaje – ne stiže do oglasa. A ovi još uvijek drže cijene po oglasima, zato sniženja traju godinu-dvije. Primjetno je da je u odnosu na prošlu godinu sve manje kupaca”, kaže Dević.

Promjene tek 2025.

Složio se s konstatacijama da će tijekom cijele ove godine biti stagnacije, a da će iduće godine možda biti promjena na tržištu.

Ljudi jednostavno više neće plaćati te cijene. Kupci kredita su se povukli, nema ih više, a većina tržišta se oslanja na ‘keš’. A oni koji imaju novca više neće ulagati, jer je tržište nestabilno. Nitko ti ne može nešto preporučiti niti ti reći kako će biti, jer naše tržište je specifično, ne prati europske ni svjetske trendove. Uvijek smo na šalteru. Kad padne tamo, skoči ovamo, kad skoči ovamo, padne tamo”, objašnjava.

Dodaje kako se gotovo sve kolege žale da posla nema, jer ono što je u ponudi kupci neće platiti, iako agenti “spuštaju” cijene koliko mogu.

Na pitanje koje je ključno razdoblje koje je odredilo tako visoke cijene nekretnina, odgovara: “Doba prije korone, prijelaz iz 2019. u 2020. godinu.”

U to vrijeme bilo je zabranjeno da javni bilježnici ovjeravaju stanove koji su prodani u postupku legalizacije, što je s koronom prošlo nezapaženo, a tada je samo u Beogradu s tržišta nestalo nekoliko tisuća stanova. Njima se više nije moglo trgovati, a to je uzrokovalo manjak nekretnina na tržištu. Cijene su automatski počele ‘skakati’ nakon korona virusa, broj kupaca je ostao isti, ali se broj stanova u ponudi drastično smanjio. I tako smo došli do ove situacije i taj trend se nastavlja. Zato je situacija u Beogradu takva da postoje brojne zgrade s neprodanim stanovima.

Prema riječima Aleksandre Mihajlović, portparolke specijalizovanog sajta za oglašavanje nekretnina “4zida”, prosječna oglašavana cijena kvadrata na Vračaru u starogradnji je 3.460 eura, dok je u novogradnji potrebno izdvojiti prosječno 3.500 eura po kvadratu.

3.500 eura

prosječna je cijena kvadrata novogradnje na Vračaru

“Na Novom Beogradu prosječna cijena kvadrata u novogradnji iznosi 2.660 eura i trenutno je niža od prosječne cijene u starogradnji koja iznosi 2.750 eura.”, navela je ona.

Iznenađenje iz Borče

Dodaje da podaci s ove stranice za oglašavanje nekretnina pokazuju da je u naselju Mirijevo, koje je 2023. godine bilo vrlo atraktivna i tražena lokacija za život, trenutno oglašena cijena oko 40 eura niža nego u drugoj polovici 2023. godine i sada iznosi – 1.850 eura po četvornom metru.

“Zanimljivo je da je među pet najtraženijih lokacija u Beogradu u 2023. godini na prvom mjestu Borča, gdje je trenutna cijena kvadrata 1.480 eura i bilježi blagi pad u odnosu na drugu lokaciju. u 2023. Savski venac je najskuplji od svih navedenih lokacija kada je u pitanju prosečna oglašavana cena kvadrata. “Prosječna cijena u starogradnji je 3.785 eura, dok je u novogradnji 4.250 eura”, kaže Aleksandra Mihajlović.

Komentirajte prvi

New Report

Close