Proizvodnja šinskih vozila veća 30-ak, a auto dijelova za 39 posto

Autor: Poslovni.hr , 09. prosinac 2022. u 06:59
27 February 2022, North Rhine-Westphalia, Cologne: Logo, lettering of the Italian car manufacturer FIAT on a passenger car Photo: Horst Galuschka/dpa/Horst Galuschka dpa Photo: Horst Galuschka/DPA

Izvoz vozila iz Srbije u prvih devet mjeseci ove godine 31 posto manji, a uvoz 21 posto veći u odnosu na 2021.

Izvoz vozila iz Srbije u prvih devet mjeseci ove godine pao je za trećinu zbog zatvaranja Fiatove tvornice u Kragujevcu, a izvoz dijelova za automobile je porastao 77 posto, prenosi portal danas.rs. tekst iz mjesečnika Biznis i financije

”Prekid proizvodnje u Fiatovoj tvornici u Srbiji obilježilo je ovu godinu kada je riječ o sektoru motornih vozila i komponenti, ali i najava da će se njeni pogoni u Kragujevcu adaptirati za proizvodnju električnog automobila koja treba početi 2024. godine”, navodi mjesečnik Biznis i financije.

Ovakva situacija je utjecala na cio sektor, te je u prvih devet mjeseci ove godine proizvodnja motornih vozila, prikolica i poluprikolica pala 0,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, priopćio je Republički zavod za statistiku.

Usprkos ovakvim rezultatima, pojedini ekonomski analitičari predviđaju da bi vrijednost izvoza ove privredne grane mogla biti ista kao i prošle godine. U rujnu je u odnosu na isti mjesec prošle godine, proizvodnja ovog sektora je porasla 7,7 posto. U kolovozu bila još veća – 35,6 posto u odnosu na isti mjesec 2021. godine.

Utisak je, međutim, drugačiji kada se promatra proizvodnja po granama. Proizvodnje motornih vozila praktično nema, jer je u kolovozu ona iznosila samo 0,9 posto prosjeka prethodne godine, navodi časopis Biznis i financije.

Rast je evidentiran u proizvodnji dijelova i pribora za motorna vozila i motore koja je povećana za 39 posto. Također, u srodnoj proizvodnji ostalih prometnih sredstava – proizvodnja je u kolovozu međugodišnje povećana za 25 posto zahvaljujući, prije svega, povećanju proizvodnje šinskih vozila za trećinu.

Proizvodnja motornih vozila i prikolica bila je jedna od pet sektora s najvećim izvozom i u ukupnom izvozu 2021. sudjelovala je sa 17,2 posto.

Fiat Srbija, usprkos lošem poslovanju, i dalje se nalazi među deset najvećih izvoznika, prema podacima Ministarstva financija na devetom mjestu s izvozom vrijednim 285,5 milijuna eura u 2021. Međutim, sasvim je jasno da će ta pozicija tijekom ove godine biti znatno lošija.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ukupni izvoz vozila u prvih devet mjeseci ove godine vrijedio je 243 milijuna eura, što je 31 posto manje, a uvoz je porastao 21 posto, na 845 milijuna eura.

Najviše je izvezeno putničkih vozila na benzin, oko 58 milijuna eura, i vozila na dizel oko 65 milijuna eura. Izvoz dijelova za automobile u prvih devet mjeseci ove godine vrijedio je 322,12 milijuna eura ili 77 posto više u odnosu na isti period 2021., a uvoz 284,61 milijuna eura, što je 10,5 posto manje.

3,8 milijuna

dinara iznosi trenutni Fiatov neto gubitak

Izvještaj Agencije za privredne registre o poslovanju privrede u prethodnoj godini pokazuje da je jedini proizvođač automobila, FCA Srbija, zbog smanjenog obima prodaje na inozemnom tržištu ostvario za 9,6 posto niže poslovne prihode, u iznosu od 41.5 milijuna dinara. Zbog toga je s 18. mjesta u 2020. godini, lani pao na 28. mjesto najaktivnijih poduzeća.

Uslijed manjeg rezanja rashoda (3,9 posto), Fiat je više nego udvostručio poslovni gubitak. Zbog bržeg opadanja poslovnih prihoda u odnosu na poslovne rashode poslovni gubitak je porastao 2,2 puta, na 4,6 milijuna dinara. Stoga je i Fiatov neto gubitak uvećan za 63,3 posto, na 3,8 milijuna dinara, pa je FCA Srbija sedmi na listi najvećih gubitaša.

Komentirajte prvi

New Report

Close