Proizvođači mlijeka u Srbiji traže uvođenje pristojbi na uvoz sireva

Autor: Poslovni dnevnik , 23. ožujak 2023. u 07:00
Predstavnici trgovačkih lanaca traže od proizvođača mlijeka da snize cijene /SHUTTERSTOCK

Veliki broj zaposlenih u mljekarama mogao bi ostati bez posla, a proizvođači mlijeka bit će prisiljeni prodavati krave klaonicama.

Predstavnici trgovačkih lanaca traže od proizvođača mlijeka da snize cijene i od travnja one budu jednake cijenama mliječnih proizvoda koji se uvoze iz Europske unije, rekao je jučer predstavnik banatskih proizvođača mlijeka Vukašin Baćina. On je naveo da cijena sirovog mlijeka i dalje pada, prenosi Tanjug.

“Upravo smo dobili informaciju da predstavnici trgovačkih lanaca traže da mljekare snize cijene svojih proizvoda i da od 1. travnja ona bude jednaka cijeni mliječnih proizvoda koji se uvoze iz EU”. Apeliramo na državu da što prije uvede poreze na uvoz sira.

Teške posljedice
Ako država u narednih 10 dana ne uvede uvozne takse od 330 dinara po kilogramu, mljekare će sniziti cijenu sirovog mlijeka i prestati ga otkupljivati, jer neće moći plasirati svoj proizvod”, rekao je Baćina. Upozorio je i da bi veliki broj zaposlenih u mljekarama mogao ostati bez posla, kao i da će proizvođači mlijeka biti prisiljeni prodavati krave klaonicama.

Dodao je da se nastavlja trend pada cijena mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, usmjeren prema izvozu u zemlje izvan EU.

“Uvoz mliječnih proizvoda, posebno sireva, u prva dva mjeseca ove godine iznosio je oko 2.380 tona. Ovaj uvoz sira stvara daljnji pad cijene sirovog mlijeka u Srbiji. Tražimo hitnu i brzu reakciju države. Ne smijemo dopustiti da uvoznici i trgovački lanci gase farme i mljekare u Srbiji”, rekao je Baćina.

Vlada je ove godine uvela poreze, odnosno namete na uvoz mlijeka, ali proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda traže da država uvede porez na uvoz sira od 330 dinara po kilogramu, kako bi se zaštitila domaća proizvodnja..

Vlada je 17. veljače donijela odluku o uvođenju takse na uvoz mlijeka od 15 dinara po litru mlijeka i 30 dinara po kilogramu za sedam vrsta sireva, ementaler, čedar, edam, tilzit, kačkavalj, masdam i gauda.

Europska komisija početkom ožujka zamjerila je Srbiji da se nije konzultirala s EU-om prije uvođenja nameta i da nije dala zadovoljavajuće obrazloženje za njihovo uvođenje.

Potezi očajnika
Farmer Jugoslav Tomić iz Stajićeva kod Zrenjanina prosuo je prije tri dana dvije i po tone kravljeg mlijeka jer ga, kako je naveo, nije imao kome prodati jer nije bilo zainteresiranih mljekara.

Rekao je da će biti prisiljen krenuti s klanjem stoke, te da je već dobio kaparu za 30 grla koja su prodana klaonici.

Tomić je farmu osnovao 2005. godine i danas ima 300 goveda, od čega 150 muznih krava. Naveo je da su htjeli donirati mlijeko, ali to nije bilo moguće jer zakon ne dopušta doniranje sirovog mlijeka.

”Da bismo ga dali, prvo bismo ga morali pasterizirati, što je dodatni trošak”, objasnio je Tomić i precizirao da u posljednjih sedam godina proizvode milijun litara mlijeka godišnje. “Kako sad da odgajam svoje troje djece? Moja supruga i ja uložili smo sve u ovo. Nisam mogao zamisliti da će se ovo dogoditi. Zadnja dva mjeseca nitko ne želi kupiti mlijeko. Ako država nešto ne poduzme u dogledno vrijeme, morat ćemo zatvoriti”, rekao je Tomić.

Komentirajte prvi

New Report

Close