Proizvođači mlijeka ne prihvaćaju ponudu Vučića – slijede novi prosvjedi?

Autor: Miroslav Kuskunović , 15. veljača 2023. u 07:00
Mljekari ogorčeni, tvrde da vlast favorizira trgovačke lance i uvoznike/Shutterstock

Stočarima i drugim poljoprivrednicima subvencije ne samo da nisu povećane, već nisu ni isplaćene.

Država nije ispunila zahtjev proizvođača mlijeka da se premija po litru poveća sa deset na 20 dinara i regres po kravi sa 25.000 na 40.000 dinara i novi protest je sasvim izvjestan, izjavio je za srpske medije vlasnik farme krava Dejan Trajković.

On je odbacio najavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će premija za mlijeko biti povećana na 15 dinara po litru, a subvencija po kravi na 30.000 dinara. “Proizvođači mlijeka su bijesni odnosom države prema toj grani poljoprivrede.

Korekcija premije za mlijeko sa 10 na 15 dinara nije povećanje jer je u tom iznosu isplaćivana nekoliko mjeseci, pa je početkom ove godine smanjena. Sada bi, ako se ispuni to obećanje, bila samo vraćena na prethodni iznos”, rekao je Trajković koji ima farmu od 330 goveda od čega je 160 mliječnih krava.

Istakao je da situacija u proizvodnji mlijeka nikad nije bila gora jer su mljekare i trgovačke kuće uvezle ogromne količine mlijeka kada je tijekom jeseni, zbog nebrige vlasti, smanjena domaća proizvodnja i sada je na tržištu višak tog proizvoda. Trajković je rekao kako “država ima novca da plati stranim kompanijama radnike, a da samo za poljoprivredu nema”.

92.800

tona mlijeka uvezeno je u Srbiju 2022. godine, najviše iz Njemačke

Sporne subvencije
“Zbog toga što je vlast vodila lošu politiku prema poljoprivredi treba platiti grešku. Nama je sada teško i treba da nam pomognu da se izvučemo iz krize”, rekao je Trajković. Predsjednik udruženja Sabor proizvođača agroprivrede Srbije (SPAS) Zoran Milićević rekao je da su nezadovoljni i stočari i drugi poljoprivrednici kojima subvencije, ne samo da nisu povećane, već nisu isplaćene kao niti sva dugovanja iz prethodnih godina.

Poljoprivrednici, prema njegovim riječima, u ministrici Tanasković nemaju adekvatnog sugovornika jer ne poznaje tehnologiju proizvodnje u poljoprivredi.

Osim toga, kako kaže, Tanasković je rekla da će isplatiti sve zaostale dugove, a sada tvrdi da nije nadležna za one dugove koji su iz razdoblja prije nego što je postavljena na to mjesto.

Srpski mediji izračunali su kako cijena litre dugotrajnog mlijeka sa 2,8 posto mliječne masti u prosjeku iznosi 155 dinara u trgovinama u Srbiji. Proizvođači mlijeka već dugo vremena se žale da u toj cijeni samo mlijeko čini manji dio cijene, a da najviše odlazi svim ostalim posrednicima na putu od farme do trgovine.

U prosjeku, prvih 70 dinara predstavlja zaradu samih proizvođača koji sirovo mlijeko prodaju mljekarama. Mljekare dalje mlijeko prodaju trgovačkim lancima po cijeni koja je opet u prosjeku od 90 do 125 dinara, da bi, kada stigne do potrošača, litra koštala – sada prosječnih 155 dinara.

U ovisnosti od toga da li su na akciji, ali i koji je proizvođač, litra na policama se može kupiti za 130 do 160 dinara. Najveću zaradu od litre mlijeka imaju trgovački lanci, tvrde proizvođači mlijeka, jer njihova marža za mlijeko i mliječne proizvode po računici jednih ide do 45 posto, dok pojedini tvrde da trgovci uzimaju još više.

“Mi smo tražili od Ministarstva trgovine prije nekoliko mjeseci da se ograniči marža na mlijeko i mliječne proizvode, jer mi dobijemo od 50 do 85 dinara za litru mlijeka, ovisno kako gdje u Srbiji, a cijene mlijeka su u jednom trenutku u trgovinama išle i do 200 dinara”, kaže proizvođač mlijeka iz okoline Kovina Dejan Trajković.

Tko zarađuje?
Ima mjesta, kako kaže, da mlijeko pojeftini, ima prostora da zarade i mljekare i trgovci, ali to država mora kontrolirati jer je to proizvod koji je direktno vezan za proizvodnju.

Ono što je farmerima predstavljalo veliki problem je, tvrde proizvođači, to što je država dozvolila uvoz mlijeka mljekarama bez ograničenja, zbog čega su proteklih mjeseci trgovine bile preplavljene mlijekom iz država Europske unije.

Prema podacima PKS, u Srbiju je iz Njemačke, Italije, Poljske, Mađarske i Hrvatske tijekom prošle godine uvezeno 92.800 tona, u vrijednosti od 203 milijuna eura, a tijekom 2021. taj uvoz je bio znatno manji – u Srbiju je tada uvezeno 67.800 tona, u vrijednosti od 107,6 milijuna eura.

Iz Srbije je odlazilo mlijeka i mliječnih proizvoda u druge države, a najviše se izvozilo u Sjevernu Makedoniju, BiH, Albaniju, Rusiju i Crnu Goru. Tijekom prošle godine Srbija je izvezla 68.600 tona u vrijednosti od 100,8 milijuna eura, a godinu dana ranije taj izvoz je bio 76.400 tona, a vrijednost izvoza je bila 85,3 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close