Profit srpske tvrtke pod američkim sankcijama uzletio 28.000 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 23. travanj 2024. u 19:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Soha Info osnovana je u lipnju 2022. Prošle godine imala je dvoje zaposlenih te je bila registrirana za računalno programiranje.

Tvrtka “Soha Info” iz Novih Banovaca, koja je pod američkim sankcijama, prošle je godine ostvarila jedan od najboljih rezultata u srbijanskom gospodarstvu – rast neto dobiti od nevjerojatnih 28.000 posto.

Prošlogodišnja dobit u 2022. od 4,49 milijuna dinara povećana je na čak 1,27 milijardi dinara ili više od 10 milijuna eura, piše Forbes Srbija. Ukupni prihodi tvrtke zabilježili su gotovo deseterostruki skok i sa 737 milijuna na 7,26 milijardi dinara, dok su ukupni rashodi skočili sa 731 milijuna dinara na 5,76 milijardi.

Soha Info osnovana je u lipnju 2022. Prošle godine imala je dvoje zaposlenih te je bila registrirana za računalno programiranje. Tvrtka praktički ne posluje na domaćem tržištu i njeni poslovni prihodi dolaze isključivo iz inozemstva.

Krajem prošle godine Soha je od kupaca u inozemstvu potraživala 1,13 milijardi dinara, dok je 2022. taj iznos iznosio 140 milijuna. Najviše novca potražuje od ruske tvrtke Imkotrade LTD INN. Slijede češki Interclouds i ruska Bitteria OOO INN (tvrtka koja se također nalazi na američkoj listi sankcija), piše Forbes.

Krajem prošle godine “Soha Info” je od ruske tvrtke Protechmarket LTD i njemačke Aurora KG dobila predujmove u iznosu od 141,2 milijuna dinara. Četiri najveća dobavljača po iznosu obveza bili su Food Express iz Njemačke, Gstar Information Technology, Achieve Trade i Adata Technology.

Avansi koje je “Soha info” dala za robu i usluge u inozemstvu bili su teški 1,12 milijardi dinara, od čega je najveći dio pripao tajlandskoj kompaniji Lenitor company. Ured za kontrolu inozemne imovine (OFAC) Ministarstva financija SAD-a u veljači je uveo sankcije Soha Info-u, zajedno s još tri tvrtke iz Srbije.

OFAC je tada tvrdio da je Soha Info u Rusiju izvezla elektroniku dvostruke namjene u vrijednosti milijune dolara. Kao direktor i vlasnik ove tvrtke naveden je srpski državljanin Dragan Dragaš, koji se osobno našao na listi sankcija.

Komentirajte prvi

New Report

Close