Prodaje se Hotel Jugoslavija, početna cijena 27 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 22. veljača 2024. u 05:11
Foto: Shutterstock

Hotel Jugoslavija prodaje se kao poslovni prostor i jedinstvena cjelina, sa suterenom, prizemljem, mezaninom i osam katova.

Stečajna agencija oglasila je prodaju Dunavske obale kao pravne osobe. Najvažnija imovina ove tvrtke je hotel Jugoslavija na Zemunskom keju.

Hotel Jugoslavija prodaje se kao poslovni prostor i jedinstvena cjelina, sa suterenom, prizemljem, mezaninom i osam katova, a na prodaju se nudi više od 45.000 m2 građevinskog zemljišta. Također, u sklopu imovine prodaju se i umjetnine pod zaštitom države – lusteri, bista i skulptura, rad Aleksandra Zarina.

Vrijednost imovine procijenjena je na 6,53 milijarde dinara (54,2 milijuna eura), a početna cijena je 3,18 milijardi dinara (27,1 milijun eura). Na zemljištu je osnovano zajedničko vlasništvo Danube Riversidea u stečaju i tvrtke MV Investment iz Beograda.

– Nije bilo zakonskog razgraničenja u smislu utvrđivanja suvlasničkih udjela na zemljištu, niti fizičke diobe zemljišta – stoji u bilješci.

U tekstu oglasa stoji i napomena da je u tijeku spor s tvrtkom Luka Beograd. Javni natječaj će se održati 22.03. Zgrada hotela “Jugoslavija” otvorena je 1969. godine, a izgrađena je prema projektu arhitekta Lavoslava Horvata.

Kada je izgrađen, Hotel “Jugoslavija” je bio najveći i najmoderniji hotel u SFRJ. Imao je sedam katova i prateće objekte s 1500 soba, 1100 kreveta u ukupno 600 soba i 23 apartmana. Hotel Jugoslavija bio je pod prethodnom zaštitom do 24. prosinca 2011. godine. To znači da je za hotel pretpostavljeno da ima obilježja kulturnog dobra te bi nakon izrade izvješća mogao biti proglašen kulturnim dobrom.

Međutim, Zavod za zaštitu spomenika umjesto toga izbrisao je hotel “Jugoslavija” iz registra dobara prethodne zaštite. Kako je Nova ekonomija ranije objavila, MV Investment, tvrtka kćer Millennium Teama i suvlasnik hotela i zemljišta na kojem se nalazi, planirala je izgraditi “mješoviti gradski centar”, odnosno stambeno-poslovni kompleks. 

Komentirajte prvi

New Report

Close