Procvat seoskog turizma u Srbiji; broj domaćinstava porastao za trećinu

Autor: Poslovni dnevnik , 26. ožujak 2024. u 06:20
Foto: SHUTTERSTOCK

Danas nema područja u Srbiji bez registriranih etno domaćinstava. ‘Imamo oko 2600 smještajnih jedinica, odnosno soba, što je otprilike 6100 pojedinačnih kreveta’.

U Srbiji je trenutno u sistemu eTurista registrirano 798 seoskih domaćinstava, uz još osam salaša i sedam etno kuća, što je za trećinu više nego prije dvije godine, rekao je agenciji Beta državni tajnik Ministarstva turizma i omladine Uroš Kandić.

Pozvao je sve zainteresirane za seoski turizam da se prijave za 150 milijuna dinara poticajnih sredstava, koje je država prvi put namijenila za potporu ovoj vrsti turizma.

Subvencije podigle kvalitetu
“Subvencije bi trebale dodatno potaknuti razvoj ruralnog turizma, koji je tijekom pandemije doživio ekspanziju, kao i izlazak iz sive zone poslovanja, jer će pravo na bespovratna sredstva imati samo kategorizirana, seoska turistička domaćinstva, upisana u sustav eTurist, rekao je Kandić.

Podsjetio je da je Uredbom o dodjeli poticaja za razvoj i unapređenje ruralnog turizma i ugostiteljstva rok za podnošenje zahtjeva i prateće dokumentacije 15. travnja, da je maksimalan iznos poticajnih sredstava po projektu 2,9 milijuna dinara te da je korisnik dužan osigurati najmanje 10 posto ukupne vrijednosti projekta.

Smjer daljnjeg razvoja

U budućnosti je realno okrupnjavanje uz sinergiju s vinskim turizmom, te daljnja ulaganja u sve oblike ruralne infrastrukture.

“Do sada nije bilo takve poticajne mjere. Podrazumijeva pomoć seoskim gospodarstvima i etno-kućama za razvoj turističke infrastrukture, zatim za dogradnju postojećih objekata, kao i za rekonstrukciju, nabavu opreme i poboljšanje kvalitete njihove ponude”, rekao je Kandić. On smatra da seoski turizam u Srbiji još nije dostigao svoj puni potencijal, iako ima za trećinu više registriranih poljoprivrednih gospodarstava koja se bave tom vrstom turizma nego prije dvije godine.

“Danas nema područja u Srbiji bez registriranih etničkih domaćinstava. Imamo oko 2600 smještajnih jedinica, odnosno soba, što je otprilike 6100 kreveta”, rekao je Kandić.

Podsjetio je da se turistička ponuda sela u Srbiji temelji na specifičnoj gastronomiji, kulturno-povijesnim znamenitostima, netaknutoj prirodi, ali i ponudi kao što su pojedini lječilišni sadržaji, bazeni, jahanje, biciklizam…

“Prošle godine, prema evidenciji sustava eTurist, imali smo oko 155.000 noćenja u seoskim domaćinstvima, od čega najviše domaćih turista s više od 120.000 noćenja. Pritom je rast broja stranih gostiju, odnosno njihovih noćenja, bio znatno veći nego kod domaćih turista. Te brojke rastu za oko 60 posto, dok noćenja domaćih turista u etno domaćinstvima rastu za petinu”, rekao je Kandić.

Najveći broj dolazaka stranih turista bilježi se iz zemalja Europske unije i okruženja, ali ima i sporadičnih i pojedinačnih dolazaka gostiju iz udaljenijih destinacija, koji u pravilu ostaju duže od domaćih i okolnih turista.

Jeftini krediti
Napomenuo je i da je iz proračuna ministarstva ove godine na raspolaganju 400 milijuna dinara za kreditne potpore razvoju turizma, za koje mogu aplicirati i seoska turistička domaćinstva kako bi se poboljšala kvaliteta turističke ponude.

“Dugi niz godina postoji i kreditna linija koju realiziramo s Fondom za razvoj Srbije. Riječ je o jeftinijim kreditima s počekom od jedne ili dvije godine, ovisno o tome hoće li se postojeći ili graditi novi kapaciteti, s rokom otplate od 10 godina i kamatama od jedan do 1,5 posto”, zaključio je Kandić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close