Privatni investitor od Grada Beograda kupio manjinski udjel u Lasti

Autor: Poslovni dnevnik , 01. ožujak 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Neslužbeno se doznaje da je Miroslav Nikolić, odnosno tvrtka Strela Obrenovac, novi suvlasnik Laste, a ukupno šestina udjela u rukama je zasad neidentificiranih vlasnika.

Kupac 11,47 posto dionica prijevozničke tvrtke Lasta svakako je privatni investitor. Ažurirani podaci Središnjeg registra vrijednosnih papira pokazuju da je udio netransparentnih vlasnika porastao s 4,3 na 15,8 posto.

Jedna šestina poduzeća sada je u rukama suvlasnika koji se kriju iza zbirnog računa Erste banke, piše Forbes Srbija.

Porezni dugovi
Rješenjem Privremenog organa Grad Beograd naložio je brokerskoj kući Dunav Stockbroker da proda svoj udio u Lasti.

Nešto više od desetak posto udjela stečeno je prijebojem dugova prijevozničkih tvrtki. Lasta nije na vrijeme podmirivala porezne obveze na plaće zaposlenika. Dio koji pripada prijestolnici – pretvoren je u kapital.

Lasta je prije nekoliko godina bila među prvim tvrtkama koje je Ministarstvo gospodarstva kroz privatizaciju namjeravalo ponuditi investitorima. Zato je donekle neočekivana odluka Grada da preko Beogradske burze izađe iz suvlasništva.

Čeka se procjena vrijednosti

Ministarstvo gospodarstva čeka procjenu kapitala. Ranije procjene, iz 2019. i 2021. godine, drastično su se razlikovale.

Istodobno, Ministarstvo gospodarstva čeka procjenu kapitala. Ranije procjene, iz 2019. i 2021. godine, drastično su se razlikovale. Prvi je Lastu cijenio između 16 i 23 milijuna eura, a drugi je dosegao 73 milijuna eura. U taj iznos uračunato je i sedam milijuna eura vrijednosti Lastre (radilo se o tvrtki kćeri Laste koju je 2022. kupila Strela Obrenovac). Dionice plaćene po 560 dinara dovode do trenutne vrijednosti od oko 11 milijuna eura.

Tko je kupac, još nitko definitivno ne zna. Struka je uvjerena da je Lastina konkurencija. Prema sugovornicima Forbesa Srbija, najveći izgledi su da je to Strela, prijevoznik koji posljednjih godina širi svoje poslovanje.

Treba imati na umu da se Lasta, kako je Biznis.rs ranije objavio, nalazi na popisu tvrtki za koje bi ove godine mogao biti objavljen javni poziv za privatizaciju. Potvrdili su to tjedniku NIN u Ministarstvu u priopćenju u kojem navode da ne znaju tko je kupio dionice grada Beograda jer su prodane na burzi.

“Ono što se odnosi na Ministarstvo je da je Lasta dužna u roku od 30 dana pripremiti određenu dokumentaciju, uključujući i procjenu vrijednosti tvrtke, jer je do kraja godine planirano objaviti javni poziv”, kaže Odjel za Privatizacija Ministarstva kazali su za NIN gospodarstvo.

Što s privatizacijom?
Posljednji natječaj za privatizaciju Laste raspisan je krajem 2007., ali je godinu dana kasnije prekinut jer je komisija utvrdila da je ponuda jedinog potencijalnog kupca bila nepotpuna.

Lasta je, međutim, u prosincu prošle godine potencijalnim kupcima ponudila 60,26 posto dionica svoje tvrtke kćeri Lastre iz Lazarevca.

“Neprihvatljivom će se smatrati ponuda s cijenom nižom od 3,03 milijuna eura”, ističe se u oglasu u kojem je zainteresiranima dat rok za dostavu ponuda do 5. prosinca.

Prema podacima Agencije za privredne registre, to je udio Laste koji je danas u vlasništvu autoprijevoznika Strela – Obrenovac Miroslava Nikolića.

Inače, NIN neslužbeno doznaje da je upravo Nikolić, odnosno tvrtka Strela Obrenovac, novi suvlasnik Laste. S druge strane, grad Beograd nije izašao iz vlasničke strukture Laste. 

Komentirajte prvi

New Report

Close