Prinos duhana u Srbiji smanjen, pala i kvaliteta

Autor: Poslovni.hr , 25. rujan 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Do sada je žetva skinuta s oko polovice površina.

Iako je toploljubiva poljoprivredna kultura, koja traži puno sunca i visoke temperature, ali ne i vruće i suhe dane, ova godina je bila teška za duhan, jer ga je dva puta pogodila suša, kažu proizvođači iz kovinskog kraja. Cijeli svibanj i lipanj bilo je iznadprosječno mnogo oborina, a onda su uslijedile vrućine početkom srpnja i dvije jake oluje, pa će se štete samo zbrajati.

Čudno vrijeme

U ataru sela Pločica duhanom se bave više od dva desetljeća, ove godine zasijano je na oko 300 hektara, a berba je pri kraju.

“Ovdje je situacija vrlo šarena, a za sve je krivo ovo čudno vrijeme. Prvo je bilo pretoplo kad smo sadili duhan i nije dobro primio, zatim je došla suša koja ga je prorijedila i usporila njegov rast. Oni koji imaju sustav navodnjavanja nešto će i ubrati, a drugi imaju manje i nekvalitetnije urode”, kaže Bojan Babić za Politiku. Od oranja, pripreme tla, gnojidbe, proizvodnje presadnica, do berbe, sušenja, sortiranja i pakiranja na kamione, čak 40 posto troškova proizvodnje otpada na ljudski rad i tu poljoprivrednici imaju veći problem. “Duhan je otporan na uvjete, ali je i izuzetno zahtjevan. Kad se ubere, slijedi nizanje, pa sušenje, a sve to zahtijeva dodatnu radnu snagu koju je sve teže pronaći. Ovdje u selu to žele raditi samo ljudi srednjih godina, a posao je velik i težak. Sada sam pri kraju kampanje i nadam se da ću je uspjeti završiti do sredine listopada. Kod plasmana je nešto bolja situacija, jer nam kupci dolaze “na noge” i sami utovaruju robu, konkretno u nabavi radim s jednom tvrtkom iz Novog Sada, a nama je lakše što nas proizvođači prate, kako sa savjetima tako i s osiguranjem sirovina. Što se cijene tiče, ove godine je po meni “takva kakva je”. Daju nam oko četiri eura po kilogramu prve klase, a ja ću izvaditi jednu “trojku”, jer nam je zemlja ovdje u Pločici zrela za plodored”, dodaje Babić.

Prema podacima nekoliko tvornica kooperanata, cijena prve klase “virginije” viša je oko 30 posto nego lani, a poljoprivrednici će za nižu klasu duhana dobiti više novca nego lani, kako bi imali mogućnost takav duhan ubrati, osušiti i predati u otkup.

Roba ima kupca

Do sada je žetva skinuta s oko polovice površina, no žetva se zahuktala, pa će kombajni biti u poljima do prve polovice sljedećeg mjeseca, kada počinje ugovaranje nove sjetve. Struka napominje da bi ova kultura uzgoja mogla biti i raširenija, prvenstveno jer uvijek postoji siguran kupac.

Početna ulaganja su visoka, ali su krediti za opremu višegodišnji, što olakšava pokretanje i pokretanje proizvodnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close