Prijeti li Srbiji sljedeće godine uvoz struje od milijardu eura?

Autor: Poslovni dnevnik , 10. studeni 2022. u 22:00
Štedljivim građanima nude se popusti na račune za električnu energiju od 15 do 30 posto/R. Anić/PIXSELL

Na panelu “Hoće li energetska poduzeća zapaliti šibicu u budžetu” rečeno je da opskrba strujom i plinom ovisi o jačini zime.

Pitanje restrikcija struje ovisit će od jačine zime i stabilnosti europskog energetskog sustava u koji je Srbija integrirana, rečeno je na panelu “Hoće li energetska poduzeća zapaliti šibicu u budžetu”, koji je održan u Beogradu, izvijestio je portal novosti.rs.

Član Fiskalnog savjeta Nikola Altiparmakov ocijenio je da su uzroci državnog troška za Srbijagas u međunarodnom skoku cijena i državnoj odluci da subvencionira cijene plavog goriva, dok su gubici Elektroprivrede Srbije (EPS) koja država pokriva, inducirani posljednjih 10 godina i plod su lošeg poslovanja i upravljanja.

“Od prošle jeseni gubici EPS-a su blizu milijardu eura, i nastavit će se i ove zime i 2023., jer nije lako riješiti te probleme. Država će sredstva za uvoz električne energije otplaćivati narednih godina kroz sporiji rast i javni dug.

Cijena struje uz ova povećanja do sada, plus najavljena, mogla bi stabilizirati financijsku poziciju EPS-a, a za kapacitet kopova ugljena trebat će vremena. A zatim će uslijediti troškovi zelene agende”, rekao je Altiparmakov.

Energetski dio troška zbog uvoza u budžetu za 2023. godinu mogao bi Srbiju koštati od pola do milijun eura, premda je to veoma teško planirati zbog dinamike događaja. Glavni ekonomist Svjetske banke za Srbiju, Lazar Šestović, ocijenio je da se u energetici dogodila serija problema u najgorem mogućem trenutku, a situaciju u EPS-u je ocijenio kao dramatičnu i veoma skupu. Ukazao je i da EPS ima višegodišnji problem podinvestiranja.

Odgovarajući na pitanje hoće li u Srbiji biti restrikcija struje, Šestović je ukazao da snaga zime određuje pikove potrošnje i naveo da smo integrirani u energetski sistem Europe koji ima svoje izazove i probleme.

”Mali smo, kako bude u Europi biće i nama. Ako bude struje na tržištu biće je i za nas, kupovat ćemo. Situacija je teška, ne zna se kako će biti”, kazao je Šestović.

Govoreći o poskupljenju struje i plina koji bi ugasio energetski “požar”, Šestović je rekao da to kod električne energije ovisi od toga koliko se mora uvesti, dok je za plin teško predvidjeti koliko će koštati.

“Mora se nastaviti s redovnim prilagođavanjem cijena. Kod plina je značajnije da poskupljenje bude u 2023. Samo na temelju efekata povećanih troškova proizvodnje, struja bi trebala poskupjeti za 15 posto”, kazao je Šestović.

Iz Ministarstva energetike i rudarstva podsjećaju da kućanstva koja smanje potrošnju električne energije 5-20% u odnosu na isti mjesec 2021., ostvaruju pravo na popust od 15 posto. Za uštedu električne energije 20-30% umanjenje će iznositi 20 posto, a za uštedu veću od 30% obračunavat će se 30 posto popusta.

Riječ je o zaključku Vlade od 16. rujna, kojim se preporučuje Elektroprivredi Srbije da domaćinstvima koja smanje potrošnju električne energije odobri popust u periodu od 1. listopada 2022. do 31. ožujka 2023. godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close