Prihod najboljih gaming tvrtki u Srbiji lani povećan 10%

Autor: Miroslav Kuskunović , 25. travanj 2023. u 07:00
Najveći dio prihoda dolazi sa tržišta SAD, Njemačke i Velike Britanije/Shutterstock

U Srbiji radi više od 140 gaming kompanija, studija i timova koji rade aktivno na razvoju video igara.

Prihod 15 najuspješnijih gaming kompanija Srbije je u 2022. godini iznosio 150 milijuna eura, što je oko 10 posto više nego godinu ranije, pokazao je godišnji izvještaj za 2022. godinu koji je predstavila Asocijacija industrije video igara Srbije (SGA).

U Srbiji radi više od 140 gaming kompanija, studija i timova koji rade aktivno na razvoju video igara, koji zapošljavanju više od 2.500 ljudi, rekla je izvršna menadžerica SGA Srbije Kristina Janković Obućina, prenosi Beta.

“U Srbiji je u tijeku prošle godine objavljena 51 igra, a 94 su trenutno u razvoju. Igre proizvedene u Srbiji su u tijeku prošle godine kupljene ili preuzete više od 100 milijuna puta”, kazala je Obućina.

Dodala je da je više od polovice ispitanih planira proširivati timove, pa bi u ovoj godini prema najavama trebalo biti otvoreno 330 novih radnih mjesta. Navela je i da je za tri pozicije u ovom sektoru najteže pronaći stručnjake, a to su producenti, slično kao u filmskoj industriji, zatim stručnjaci za akviziciju korisnika i sve vrste menadžera.

Naglasila je i da je 46 posto članova asocijacije zaposlilo studente, odnosno diplomce nakon prakse, a 54 posto kompanija omogućava praksu, od kojih su 44 posto plaćene praske.

Programski direktor SGA Relja Bobić naglasio je da gaming industrija u Srbiji ima kontinuirani rast od 10 do 20 posto godišnje po pitanju prihoda, broja zaposlenih, broja igara koje se produciraju u Srbiji.

“Glavni izazovi za domaće kompanija su previsoki porezi, ali i dvostruko oporezivanje sa SAD, pa su neke kompanije prinuđene da registriraju svoje filijale u nekim europskim zemljama”, naveo je on. Problem, prema njegovim riječima, predstavlja i usklađivanje obrazovanja sa potrebama industrije.

“Svake godine otvoreno je između 300 i 400 novih pozicija u srpskoj gaming industriji i to su neke kreativne discipline, kao i one koje se odnose na tehnologiju”, rekao je Bobić. Dodao je i da igre za mobilne telefone čine oko 45 posto svih proizvedenih igara, a blizu tom postotku su i igre za PC. “Najveći dio prihoda dolazi sa tržišta SAD, Njemačke i Velike Britanije”, kazao je Bobić.

Komentirajte prvi

New Report

Close