Preko Mije građani informacije i dokumente dobivaju bez stajanja u redu

Autor: Poslovni dnevnik , 30. siječanj 2023. u 07:00
Najveća prednost chatbota je njegova dostupnost građanima od 0 do 24 sata sedam dana u tjednu/Shutterstock

Umjetna inteligencija unaprijedila rad lokalnih samouprava u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Prvi chatbot Mia (Municipal Intelligent Asistent) lokalnih samouprava u Srbiji i Bosni i Hercegovini baziran na umjetnoj inteligenciji (artificial intelligence AI) omogućio je da gotovo 80.000 građana Sombora, Šapca, Bijeljine i Laktaša dođe do željenih usluga bez odlaska na šalter gradske uprave, prenosi informaciju o još jednom hvale vrijednom programu Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) portal b92.net.

Termini za vjenčanja
Građani su s chatbotom Mia obavili 142.000 konverzacija/razgovora/ćaskanja za nešto više od godinu dana. Digitalna asistentica Mia (Municipal Intelligent Asistent) nastala je u okviru projekta koji su proveli Njemačko društvo za međunarodnu suradnju (GIZ) GmbH u Srbiji i kompanija Saga, u suradnji sa NALED-om i Privrednom komorom Srbije, u okviru programa njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku suradnju i razvoj (BMZ).

“Moa pruža brže odgovore i štedi vrijeme i novac građanima i zato bi je svi trebali koristiti”, poručeno je na završnoj sjednici projekta “Unapređenje općinskih usluga u Srbiji i Bosni i Hercegovini”.

Chatbot Mia od listopada 2021. godine pomaže građanima Šapca da dođu do dokumenata iz poreznih uprava, matičnih knjiga i knjige državljana, kao i da ostvare pravo na dječji ili roditeljski dodatak. Mia u Somboru pruža informacije o dječjem dodatku i poreznim uvjerenjima, poreznom dugu i izdavanju uvjerenja o izmirenim poreznim obvezama.

”Isprva je Mia davala samo važne informacije, ali se to promijenilo, pa od listopada prošle godine, kada su građani Sombora, Šapca, Bijeljine i Laktaša dobili mogućnost putem chatbota naručiti izvode iz matičnih knjiga i da im dokumenti stignu na kućnu adresu, broj korisnika je porastao za deset puta”, rekla je Ana Ilić, direktorica za dobru upravu u NALED-u.

Najnovija usluga, kako navode iz NALED-a, zakazivanje termina za zaključenje braka u Šapcu, dok će poduzetnici u Šapcu i Somboru moći preko Mije saznati sve što ih zanima o razvijanju biznisa u gradu, poticajima, taksama i naknadama.

Chatbot, a ne birokrat
”GIZ je sa kompanijom Saga, koja je razvila ovu platformu, podržao projekt kako bismo mogli potpuno iskoristiti sve prednosti koje donose inovativna digitalna rješenja”, objasnila je Almira Omanović, projektna menadžerica u GIZ-u. Ovakve inicijative, naglašava direktor kompanije Saga Milen Janjić, dokazuju korisnost primjene umjetne inteligencije i približavaju je građanima.

Najveća prednost chatbota je njegova dostupnost građanima 0-24 sedam dana u tjednu, kroz poznate kanale, objašnjavaju u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj Srbije.

Komentirajte prvi

New Report

Close