Predstavljena prva digitalna agro polica osiguranja u Srbiji

Autor: Miroslav Kuskunović , 05. travanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Proizvođači koji žele osigurati svoje njive, voćnjake i nasade cjelokupnu proceduru, od prikupljanja dokumentacije do potpisivanje police, mogu to obaviti putem aplikacije za android ili iphone.

Generali osiguranje Srbija i Institut BioSens predstavili su prvu digitalnu agro policu koja omogućava zaključivanje poljoprivrednog osiguranja bez kontakta s prodavateljem – s njive, iz vrta, iz kuće ili sa nekog drugog mjesta.

Proizvođači koji žele osigurati svoje njive, voćnjake i nasade cjelokupnu proceduru, od prikupljanja dokumentacije do potpisivanje police, mogu to obaviti putem aplikacije za android ili iphone.

Digitalna agro polica prvi put u regiji koristi umjetnu inteligenciju u procesu agro osiguranja i rješavanja štete. Član izvršnog odbora Generalija Veselin Danilovac izjavio je kako oni već 20 godina prate potrebe poljoprivrednika i unapređuju procese osiguranja u ovom sektoru.

“Od 2017. kada smo započeli suradnju s Institutom BioSens u procesu prodaje i procjene štete uveli smo podatke sa satelita, radara, senzora. Nakon prošlogodišnjeg katastrofalnog nevremena u Vojvodini odlučili smo naći način da dođemo do svih poljoprivrednika i damo im mogućnost da se osiguraju na jednostavan način”, rekao je Danilovac za Tanjug.

Poljoprivredni proizvođači najčešće ne žele napuštati imanja, troše vrijeme i novac na procedure. “Uvođenjem digitalne agro police omogućili smo im da do osiguranja dođu jednim klikom, u vrijeme i na mjestu koji njima najviše odgovara”, kazao je Danilovac.

Direktor Direkcije za tehniku osiguranja Generalija Nemanja Beljanski istakao je da je digitalna agro polica dostupna 24 sata 365 dana u godini.

Plaćanje premije je, prema njegovim riječima, identično kao kod klasičnog ugovaranja, u agro roku (po skidanju usjeva).

“Za police ugovorene preko aplikacije, Generali će korisnicima osigurati svu potrebnu dokumentaciju za ostvarivanje prava na subvencije”, naglasio je Beljanski.

Aplikacija nudi osiguranja od grada, požara i udara groma, a korisnik može odabrati jednu od 15 ponuđenih kultura, koje se najčešće uzgajaju na teritoriju Srbije (pšenica, ječam, suncokret, maline, šljive i druge). U aplikaciji se definira veličina nasada koje se osigurava, a putem katastra ili GPS koordinata locira se parcela na koju se osiguranje odnosi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close