Prava prijenosa utakmica stoje 240 mil. eura, a zarada od pretplate je 74,4 milijuna

Autor: Poslovni.hr , 11. srpanj 2022. u 07:00
foto: pixabay

Arena sport je 2020. godine ostvarila dobit nešto veću od 5,5 milijuna eura, da bi 2021. godine uslijedio gubitak veći od 40 milijuna eura, koji bi u ovoj i sljedećoj godini mogao još rasti.

Jedna od sestrinskih tvrtki Telekoma Srbija, Arena Channels group, zabilježila je u 2021., minus od 40,5 milijuna eura, što će morati nadoknaditi matična kuća, piše portal danas.rs.

Pojedini ekonomisti i stručnjaci za medije upozoravaju da bi situacija s dugovima Arene sport mogla postati znatno gora ove i sljedeće godine jer počinje otplaćivati prava za Premijer ligu.

Arena sport je za direktora Telekoma Vladimira Lučića kruna u ponudi kompanije na čijem je čelu. Ipak, u poslovnim knjigama ta kruna izgleda ovako: 2020. godine dobit je bila nešto veća od 5,5 milijuna eura, da bi 2021., uslijedio gubitak veći od 40 milijuna eura, piše N1.

U zemljama regije gdje vrijede financijska pravila EU, Arena bilježi mali profit, ali i s tim je ukupan gubitak u 2021., iznad 37 milijuna eura.

Ekonomist Goran Radosavljević kaže da bi to trebalo zabrinuti sve građane Srbije jer je riječ o njihovu novcu.

“Nadamo se da će u budućnosti i ovo ulaganje od 600 milijuna eura napraviti neke pare i da neće donijeti gubitak. Ali, sve ukazuje da će to biti teško isplativo i da možemo očekivati dalji pad EBITDA-e, odnosno vrijednosti kompanije i rast duga”, upozorava Radosavljević.

Dug Arene sport, objašnjava Radosavljević, svalit će se na leđa Telekoma Srbija koji je, podsjeća, već ulazio u preplaćene investicije poput kupnje kablovskih mreža Kopernikus i Radijus Vektor 2018., a ta se ulaganja još nisu isplatila.

“Vrijednost kompanije je od 2017., do danas uništavana uglavnom kroz projekte poput ovog, kupovine Premijer lige i akvizicija drugih kompanija po cijenama koje su bile znatno iznad tržišne vrijednosti. To se sada pokazuje u njihovim bilancama. Da bi to predstavili kao dobar rezultat mijenjaju određene računovodstvene tehnike, koriste “kreativno računovodstvo”, i time prikazuju rezultate boljima nego što stvarno jesu. Kada bismo paralelno računali i uspoređivali s 2017., vidjeli bismo da kompanija ima gubitak vrijednosti”, navodi Radosavljević. Samo za prava prijenosa sportskih takmičenja Telekom, odnosno Arena, će u ovoj godini izdvojiti 240 milijuna eura, dok prihod od pretplate na Arenine kanale može donijeti najviše 74,4 milijuna eura, s postojećim cijenama, ukazuju analize stručnjaka za sportska prava i prenose.

Bivši član Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije Slobodan Cvejić kaže da poslovni potezi Telekoma Srbija nisu ekonomski, nego politički. “Vjerujem da se kroz Telekom državnim novcem upravlja medijskom scenom, barem onom elektronskih medija. Vjerujem da ti postupci nisu dobri za Srbiju, moguće je da nisu ni legalni, nisam pravnik pa ne mogu procijeniti. U svakom slučaju nisu legitimni”, rekao je Cvejić. Dugove će, kaže Cvejić, vraćati građani Srbije koji su i vlasnici Telekoma, ali ih nitko ne pita o zaduživanju kompanije.

Komentirajte prvi

New Report

Close