Povrće rekordno poskupjelo u Srbiji, u vrhu mlijeko, sir i jaja

Autor: Miroslav Kuskunović , 21. veljača 2024. u 05:11
Foto: Shutterstock

Hrana je, kao što se i očekivalo, u 2023. najviše poskupjela, i to u prosjeku za 18,5 posto.

Republički zavod za statistiku objavio je da su tijekom 2023. godine potrošačke cijene u prosjeku povećane za 12,1 posto, dok je inflacija u siječnju iznosila 6,4 posto, kao što je prošli tjedan objavila Narodna banka Srbije.

Tijekom prošle godine najveći rast cijena zabilježen je kod povrća, i to 27 posto, dok je samo nešto manje porasla cijena mlijeka, sira i jaja – i to za 25,5 posto. Hrana je, kao što je očekivano, u 2023. najviše poskupjela, i to u prosjeku za 18,5 posto, a osim povrća, mlijeka, sira i jaja, značajno povećanje cijena od 22,4 posto zabilježile su “ostali prehrambeni proizvodi”. Cijene mesa u prosjeku su porasle za 14,7 posto, a ribe za 17,2 posto.

Energenti skuplji
Uz hranu, 2023. godinu obilježile su i značajno veći troškovi stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva – u prosjeku, cijene u ovoj kategoriji su porasle za 17,4 posto. Kada je riječ o tim troškovima, najveći rast zabilježen je kod plina, koji je u 2023. poskupio za 24,2 posto, dok je struja za domaćinstva poskupjela 21 posto.

Rijetka pojeftinjenja

Pojeftinjenja u samo tri kategorije: goriva i maziva za putnička vozila, oprema za snimanje i reprodukciju slike i zvuka te vožnja avionom.

Rasle su i stanarine i to u prosjeku za 17,6 posto, dok je grijanje na čvrsta goriva koštalo za 17,2 posto više nego u 2022. godini, a centralno grijanje je bilo skuplje za 12,5 posto. Nije bilo lako ni održavati kućanstva – popravka namještaja bila je skuplja za 20,1 posto, dok su sredstva za čišćenje stanova poskupjela čak 25,5 posto.

Poskupljenja u sektoru usluga predvodile su medicinske i stomatološke usluge, pa je odlazak kod doktora ili zubara koštao 14,8, odnosno 13,2 posto više. I briga o kućnim ljubimcima nije zaostajala – usluge veterinara su u 2023. poskupjele u prosjeku za 15,7 posto.

Prošle godine su pojeftinjenja zabilježena samo u tri kategorije robe i usluga: goriva i maziva za putnička vozila bila su za 1,7 posto jeftinija nego u 2022. godini, oprema za snimanje i reprodukciju slike i zvuka pojeftinila je za 1,9 posto, dok je vožnja avionom bila jeftinija za 0,2 posto.

U odnosu na siječanj ove godine, potrošačke cijene su u usporedbi sa istim mjesecom prethodne godine povećane za 6,4 posto, kao što je objavila Narodna banka Srbije. Projekcije srpske središnje banke kažu da će rast cijena u veljači nastaviti usporavati i da će iznositi 5,5 posto, dok će se povratak inflacije u raspon do 4,5 posto najvjerojatnije desiti sredinom godine.

27

posto poskupjelo je povrće u Srbiji tijekom 2023.

Očekuje se ublažavanje
Kada je riječ o očekivanom kretanju cijena, guvernerka Jorgovanka Tabaković istakla je kako nova projekcija Narodne banke Srbije kaže da će se inflacija u granice cilja od 3 ± 1,5 posto najvjerojatnije vratiti sredinom ove godine, da bi se krajem godine približila središnjoj vrijednosti cilja (od tri posto), što je razina oko kojeg će se kretati i u srednjem roku.

Austrijska bankarska grupa Erste objavila je u ponedjeljak kako predviđa da će inflacija u Srbiji u prosjeku iznositi oko 4,3 posto na godišnjoj razini 2024. godine.

Godišnji rast potrošačkih cijena u Srbiji usporio je u siječnju na 6,4 posto, sa 7,6 posto u prosincu, objavio je u ponedjeljak državni ured za statistiku.

“Prvi ovogodišnji otisak potvrdio je da se inflacija nastavlja usporavati. Očekujemo da će inflacija pasti ispod gornje granice cilja središnje banke oko sredine godine”, rekla je Erste u kratkom priopćenju nakon službene objave podataka o inflaciji za siječanj.

Komentirajte prvi

New Report

Close