Povrće na srpskim njivama beru Uzbekistanci, Indijci…

Autor: Poslovni.hr , 15. srpanj 2022. u 07:00
Foto: Dusko Marusic/PIXSELLr

Navodi kako na ovdašnjim poljoprivrednim gospodarstvima trenutno najviše radnika ima iz Uzbekistana, Indije i Kazahstana.

Dolazak sezonskih radnika čak iz Nepala u berbu krastavaca na plantažama u Gospođincima kod Novog Sada otvorio je temu koliko je strane radne snage angažirano ovog ljeta na srpskim poljima. Zna se da se bez sezonskih radnika ne mogu zamisliti poljoprivredni radovi tijekom godine i da potražnja za dobrom radnom snagom predstavlja veliku brigu poljoprivrednicima.

Mnogi baš zbog toga što ne mogu osigurati dovoljan broj radnika smanjuju proizvodnju. Domaće radne snage za rad na srpskim njivama teško je naći i ovog ljeta, jer sezonski radnici odlaze u inozemstvo gdje su bolje plaćeni pa se srpski poljoprivrednici snalaze i posredovanjem agencija za zapošljavanje radnika iz dalekih, siromašnih zemlja.

“Prema podacima portala Porezne uprave sezonskiradnici.gov.rs, koji je povezan s Nacionalnom službom za zapošljavanje i Centralnim registrom za socijalno osiguranje trenutno je prijavljeno približno 700 stranaca što nije ni jedan posto od ukupno prijavljenih sezonskih radnika. Naime, evidentirano je ukupno 67.053 sezonska radnika, od kojih su 66.354 srpski državljani, a ostali su strani državljani”, izjavio je za novosadski Dnevnik Ivan Radak, glasnogovornik Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Radak ističe kako ovi podaci možda nisu potpuno točni, jer ne prijavljuju svi poljoprivrednici radnu snagu preko portala Porezne uprave. Od NALED-a je, podsjećaju i potekla ideja da poljoprivredna gospodarstva prijavljuju radnike na privremenim i povremenim poslovima u poljoprivredi, a Radak ističe, da i agencije za zapošljavanje također mogu prijavljivati strane sezonske radnike Nacionalnoj službi za zapošljavanje i Centralnom registru za socijalno osiguranje.

1 državljanin

SAD-a također se prijavio za sezonske poslove

Navodi kako na ovdašnjim poljoprivrednim gospodarstvima trenutno najviše radnika ima iz Uzbekistana, Indije i Kazahstana.

“Iz Uzbekistana ima 293 radnika u poljima, iz Indije 257, Kazahstana 39”, kaže Radak i naglašava da su prema evidenciji portala Porezne uprave iz Ukrajine stigla 23 sezonska radnika, Nepala petoro, BiH troje, po dva radnika iz Sjeverne Makedonije i Ruske Federacije i po jedan iz Crne Gore i Kirgistana. Jedan je došao i iz SAD-a, ali Radak kaže da nema podatak iz koje države. Sezonskih radnika izdaleka ima i u drugim mjestima.

Prema izvoru Dnevnika u Čelarevo u općini Bačka Palanka stigli su državljani Nepala kako bi radili lakše poslove u poljoprivredi, beru i sortiraju papriku i paradajz. Njihov domaćin prema sugestiji agencije za zapošljavanje nije bio za to da u javnosti priča o radnom angažiranju Nepalaca. Rekao je samo da će raditi lakše poslove jer zbog konstitucije nisu za teže poslove, poput rada u berbi lubenica, gdje treba fizička snaga da se lubenice od desetak i više kilograma utovari i istovari. Prema saznanjima NALED-a, kaže Radak, sezonskih radnika nema iz Albanije, ali ih ima iz Mongolije, ali oni nisu u sustavu sezonskiradnici.gov.rs. Njih su angažirali poljoprivrednici na jugu zemlje.

Komentirajte prvi

New Report

Close